تفاوت سونوگرافی پستان با ماموگرافی
تشخیص و شناسایی هر بیماری در مراحل اولیه از اهمیت بسیاری برخوردار است، به همین دلیل معاینات بالینی منظم و انجام ماموگرافی یا سونوگرافی برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه بسیار توصیه میشود. امروزه پزشکان و متخصصان توصیه میکنند که تمام زنان بالای ۳۰ سال، سالی یکبار آزمایشهای غربالگری سینه انجام دهند تا در صورت وجود هرگونه توده سریعاً اقدام به درمان نمایند. در بعضی مواقع در ماموگرافی به نتیجه کاذب برسیم، در این صورت از سونوگرافی جهت تشخیص توده استفاده میشود. در حقیقت میتوان گفت سونوگرافی یک آزمایش تکمیلی است که معمولاً در سینههای متراکم توصیه میشود. شایان ذکر است که استفاده از سونوگرافی به تنهایی دلیل کافی برای تشخیص سرطان سینه به شمار نمیرود. هیچگاه پزشک جهت تشخیص سرطان سینه به نتیجه سونوگرافی سینه به تنهایی اکتفا نمیکند. به طور حتم نمیتوان این دو روش را با هم مقایسه کرد؛ زیرا هر کدام از این دو روش نقاط قوت و ضعفی دارند، مثلاً برای مشاهده کیست، سونوگرافی بهتر است؛ اما برای مشاهده رسوبات ریز کلسیم که در برنامه غربالگری اهمیت بسیار بالایی دارد، بهترین روش، ماموگرافی است. همچنین می توان از سونوگرافی سینه برای جستجوی ناحیه مشکوکی که در ماموگرافی مشاهده شده است استفاده کرد.
سونوگرافی پستان یکی از روشهای تشخیص فیبروکیستیک سینه و تمیز آن با بدخیمی های پستان است که در مرکز رادیولوژی و سونوگرافی شقایق در تهران، با دقت بالا انجام میشود. شما میتوانید جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 88553155 - 021 اقدام فرمایید.
موارد قابل تشخیص با سونوگرافی سینه
سونوگرافی از سینه به احتمال زیاد به یکی از سه دلیل زیر مورد استفاده قرار خواهد گرفت:
تعیین نوع توده و یا ضایعه به کمک سونوگرافی پستان
یکی دیگر از موارد استفاده از سونوگرافی سینه، تکمیل اطلاعات و تأیید یا رد احتمال ابتلا به سرطان پستان است. علت استفاده از این روش به جای روش هایی همچون MRI آن است که این روش غیر تهاجمی می باشد. روش های تهاجمی تر می تواند برای بانوان باردار، یا افراد با احتمال سرطان بالا خطر ساز باشد و احتمال ابتلا به بیماری یا تشدید وضعیت را افزایش دهد.
غربالگری مکمل سرطان پستان
استفاده از سونوگرافی پستان می تواند به واسطه تعیین جامد و یا مایع بودن توده (کیست) تعیین کننده خوش خیمی یا بدخیمی توده موجود در سینه بیمار باشد. ضمناً با از سونوگرافی داپلر نیز می تواند نشان دهد که خون در درون توده ها جریان دارد یا خیر.
استفاده در زمان نمونه برداری به عنوان راهنما
یکی دیگر از دلایل استفاده از سونوگرافی پستان استفاده از آن بهعنوان راهنما، در زمان نمونه برداری از سینه است.
مزایای سونوگرافی
- این روش یک روش غیرتهاجمی است.
- این روش بدون درد است.
- استفاده از این روش میتواند بافتهای نرم موجود را نیز بهطور دقیق نمایان کند و این امکان در تصویربرداری با اشعه ایکس ممکن نیست.
- علاوه بر این استفاده از این روش تصاویر را در لحظه ایجاد میکند و میتوان به کمک آن به نمونهبرداری از طریق بیوپسی پرداخت و استفاده از امواج بهجای اشعه میتواند در صورت متراکم بودن بافت پستان، دادههای مناسبی در مورد توده در اختیار پزشک قرار بدهد.
نحوه انجام سونوگرافی سینه
سونوگرافی پستان توسط پزشک انجام میگردد. ژلی مخصوص روی سینه کشیده میشود و با مبدل سونوگرافی، همزمان پزشک، تصویر بافتهای سینه را در مانیتور مشاهده میکند. اغلب این نوع سونوگرافی 10 تا 15 دقیقه طول خواهد کشید.
عوارض سونوگرافی سینه
سونوگرافی سینه هیچگونه خطری ندارد؛ چراکه از اشعه استفاده نمیشود و بعد از آن به مراقبت خاصی احتیاج ندارید.
موارد قابل تشخیص با ماموگرافی
- کلسیفیکاسیون: کلسیفیکاسیون به رسوبات ریز کلسیم در بافت پستان گفته می شود. آنها مانند لکه های سفید کوچک در عکس های ماموگرافی به نظر می رسند. کلسیفیکاسیون ممکن است ناشی از سرطان باشد. کلسیفیکاسیون به دو نوع زیر تقسیم می شود:
- کلسیفیکاسیون ماکرو: کلسیفیکاسیون ماکرو شامل رسوبات بزرگتر کلسیم است که به دلیل تغییرات ناشی از پیری عروق پستان، آسیب های قدیمی یا التهاب ایجاد می شود. این رسوبات معمولاً مربوط به شرایط غیر سرطانی هستند و نیازی به بررسی سرطان با نمونه برداری ندارند. کلسیفیکاسیون ماکرو معمولاً در زنان با سن بالاتر از ۵۰ سال دیده می شود.
- کلسیفیکاسیون میکرو: کلسیفیکاسیون میکرو شامل لکه های ریز کلسیم در پستان است و وجود آنها در عکس می تواند نگران کننده باشد. اگر این لکه ها از نظر شکل و الگو مشکوک باشند، نمونه برداری برای بررسی سرطان توصیه می شود.
- توده ها و غده ها: توده به ناحیه ای از بافت متراکم پستان با شکل و لبه هایی گفته می شود که متفاوت از بافت کلی پستان است. وجود توده ها تغییر مهم دیگری در ماموگرافی به شمار می روند. توده ها ممکن است شامل کیست، تومورهای جامد غیر سرطانی و تومورهای سرطانی باشند.
- کیست ها: کیسه های پر از مایع هستند. کیست های ساده سرطانی نیستند و نیازی به بررسی با نمونه برداری ندارند؛ اما اگر توده کیست ساده نباشد، نگران کننده بوده و انجام بیوپسی برای بررسی بیشتر آن لازم است. توده های جامد نگران کننده تر بوده و در برخی از موارد نشان دهنده سرطان هستند. کیست و توده جامد می توانند احساس یکسانی داشته باشند. همچنین در عکسبرداری ماموگرافی به طور یکسان به نظر می رسند. برای تشخیص آنها، سونوگرافی پستان مورد استفاده قرار می گیرد؛ زیرا سونوگرافی ابزاری بهتر برای دیدن کیست های پر از مایعات است. اگر توده کیست ساده نباشد، ممکن است برای تشخیص سرطانی بودن آن به آزمایشهای تصویربرداری بیشتری لازم باشد.
- تراکم پستان: گزارش ماموگرافی ممکن است شامل ارزیابی تراکم پستان نیز باشد. تراکم پستان بر اساس نحوه توزیع بافت های رشته ای و غده ای در پستان مشخص می شود. سینه های متراکم غیر طبیعی نیستند؛ اما با خطر بالای سرطان در ارتباط می باشند. بافت متراکم پستان همچنین می تواند یافتن تومورهای سرطانی در ماموگرافی را دشوار کند.
مزایای ماموگرافی
- غربالگری ماموگرافی خطر مرگ ناشی از سرطان پستان را کاهش می دهد و برای تشخیص انواع سرطان پستان از جمله سرطان مجرای انسدادی و مهاجم لوبولار مفید است.
- غربالگری ماموگرافی توانایی پزشک را در تشخیص تومورهای کوچک بهبود می بخشد. هنگامی که سرطان ها کوچک هستند، گزینه های درمانی بیشتری وجود دارد.
- استفاده از ماموگرافی غربالگری، تشخیص رشد بافتهای غیر طبیعی کوچک را محدود به مجاری شیر در پستان، به نام کارسینوم داکتال درجا (DCIS) می کند.
نحوه انجام ماموگرافی
دستگاه ماموگرافی از دو صفحه موازی تشکیل شده است که سینه ها بین این دو صفحه قرار گرفته و صفحه ها با نزدیک شدن به یکدیگر بافت سینه را فشرده می کنند تا تصویر دقیق تری از کل بافت سینه حاصل شود. پس از اینکه پستان ها در موقعیت صحیحی نسبت به دستگاه قرار گرفتند، متخصص تصویربرداری از شما می خواهد نفس خود را حبس کنید و در این حال تصویربرداری اشعه ایکس انجام می شود. سپس متخصص، موقعیت سینه ها را تغییر می دهد تا تصویر از زاویه دیگری نیز ثبت شود.
عوارض جانبی ماموگرافی
ماموگرافی، بافت پستان ها را با مقادیر اندکی از پرتوهای رادیواکتیو مواجه می سازد؛ اما معمولاً فواید این تکنیک تصویربرداری بیشتر از مضرات آن است. با این حال توصیه می شود اگر باردار هستید، حتماً این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید تا در خصوص گزینه های جایگزین تصمیم گیری شود. اگر ریسک آسیب به جنین و مادر بسیار کم است، انجام ماموگرافی های مکرر و دوره ای در افراد بارداری که در معرض ریسک بالای ابتلا به سرطان پستان هستند توصیه نمی شود.
زمان انجام ماموگرافی و سونوگرافی
به توصیه متخصصان جراحی پستان، بهترین زمان انجام ماموگرافی و سونوگرافی در روزهای پایانی پریود و یک هفته پس از شروع قاعدگی است؛ زیرا قاعدگی بر بافت سینه تأثیر می گذارد و سینه ها در طول پریود حساس هستند؛ اما در روزهای پایانی قاعدگی، هورمون ها تأثیری بر بافت سینه ها ندارند و بافت پستان طبیعی و نرمال است. انجام ماموگرافی پیش از شروع پریود به دلیل تغییرات هورمونی توصیه نمی شود.
تفاوت ماموگرافی با سونوگرافی
- یکی از تفاوتهای میان این دو را میتوان اشعهای دانست که در هر یک برای تصویربرداری استفاده میشود. همانطور که گفتیم در سونوگرافی، تصویربرداری با کمک امواج فراصوت صورت میگیرد که کاملاً بیخطر است و حتی برای بانوان در دوران بارداری نیز محدودیتی نخواهد داشت؛ اما در تصویربرداری ماموگرافی چون از اشعه ایکس استفاده میشود که در دوران بارداری و شیردهی برای بانوان توصیه نمیشود. اگر ناهنجاری در پستان مشاهده شود و فرد در حال پشت سر گذاشتن دوران شیردهی و یا بارداری باشد، باید سونوگرافی انجام دهد.
- از طریق سونوگرافی، تودههایی را میتوان برداشت نمود که قابل احساس باشند، در حالی که ماموگرافی، میتواند ناهنجاریهایی را شناسایی کند که از نظر جسمی و فیزیکی، قابل احساس نباشند.
- ماموگرافی بیشتر برای زنان مسن که بافت پستان آنها کمتر متراکمتر است، مورد استفاده قرار میگیرد و در حالی که سونوگرافی برای زنان جوان که بافت پستان متراکمتری دارند، به کار میرود؛ اما اگر با معاینات پزشکی، تودهای در سینه پیدا شود، بدون توجه به سن بیمار، هر دو امتحان سونوگرافی و ماموگرافی، تجویز خواهد شد. این امر به این دلیل است که هیچکدام از این روشها تشخیصی نیستند و پزشک به نتایج هر دو امتحان نیاز خواهد داشت تا مشکوک بودن توده را تعیین کند.
- کاهش احتمال موارد منفی کاذب در سینههای متراکم باید به همراه ماموگرافی، سونوگرافی نیز توصیه شود. سونوگرافی یک روش تکمیلی محسوب میشود و به تنهایی روش مناسبی برای تشخیص سرطان سینه نیست و افراد نباید تنها به نتیجه سونوگرافی اکتفا کنند و انجام ماموگرافی نیز ضروری است.
سونوگرافی پروستات ، کلیه و مثانه در مرکز تصویر برداری شقایق تهران با به روزترین دستگاه ها قابل انجام میباشد. شما برای کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت، میتوانید با شماره تلفن 88553155 - 021 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق
تلفن : 88553155 - 021
آدرس مطب 2 : تهران ، ونک ، خیابان ملاصدرا ، خیابان پردیس ، پلاک ۱۵ ، واحد ۱۲ ، طبقه چهارم ، رادیولوژی و سونوگرافی پردیس ونک
تلفن : 88782900 - 021 | 88203875 - 021
-
بهترین زمان انجام سونوگرافی سینه
تاریخ انتشار : 1400-12-12تاریخ بروز رسانی : 1402-05-15 -
سونوگرافی سینه و زیر بغل چگونه انجام میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-12-16تاریخ بروز رسانی : 1402-05-09 -
فیبروکیستیک در سونوگرافی
تاریخ انتشار : 1400-12-20تاریخ بروز رسانی : 1402-05-09 -
تشخيص سرطان سينه با سونوگرافی
تاریخ انتشار : 1400-12-24تاریخ بروز رسانی : 1403-02-09 -
تفسیر سونوگرافی پستانها
تاریخ انتشار : 1400-12-29تاریخ بروز رسانی : 1402-05-09 -
فیبروکیستیک در سونوگرافی
تاریخ انتشار : 1401-01-07تاریخ بروز رسانی : 1402-05-09 -
پیشگیری از سرطان سینه با غربالگری پستان
تاریخ انتشار : 1401-01-09تاریخ بروز رسانی : 1402-05-09 -
آمادگی برای سونوگرافی سینه
تاریخ انتشار : 1401-01-11تاریخ بروز رسانی : 1402-11-18 -
سونوگرافی سینه چه چیزی را نشان می دهد؟
تاریخ انتشار : 1402-01-23تاریخ بروز رسانی : 1402-05-04 -
تشخیص بیماری های پستان با ماموگرافی
تاریخ انتشار : 1402-02-04تاریخ بروز رسانی : 1402-05-04 -
ترجمه جواب ماموگرافی یا تفسیر آن
تاریخ انتشار : 1402-02-12تاریخ بروز رسانی : 1402-05-04 -
ماموگرافی بهتر است یا سونوگرافی پستان؟
تاریخ انتشار : 1402-02-15تاریخ بروز رسانی : 1402-05-04 -
چه زمانی برای ماموگرافی مناسب است؟
تاریخ انتشار : 1402-02-18تاریخ بروز رسانی : 1402-02-30 -
چه کسانی باید ماموگرافی انجام دهند؟
تاریخ انتشار : 1402-02-22تاریخ بروز رسانی : 1402-03-02 -
آیا زنان زیر ۴۰ سال باید ماموگرافی انجام دهند؟
تاریخ انتشار : 1402-02-26تاریخ بروز رسانی : 1402-03-06 -
چه کسانی باید ماموگرافی انجام دهند؟
تاریخ انتشار : 1402-02-30تاریخ بروز رسانی : 1403-08-14 -
اسکن پستان چیست و به چه علت انجام می شود؟
تاریخ انتشار : 1402-07-15تاریخ بروز رسانی : 1402-07-20 -
با کاربردهای ماموگرافی لیزری آشنا شوید
تاریخ انتشار : 1402-08-07تاریخ بروز رسانی : 1402-08-15 -
انجام ماموگرافی پس از عمل جراحی سرطان پستان
تاریخ انتشار : 1402-10-24تاریخ بروز رسانی : 1402-11-03 -
نکاتی در رابطه با ماموگرافی دیجیتال
تاریخ انتشار : 1402-11-11تاریخ بروز رسانی : 1402-11-24
سلام ممكنه يكي نتيجه سونو ش خوب باشه ولي نتيجه ماموگرافيش مشكوك يا حتي يه نتيجه خطرناك از اب در بياد
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .