تشخیص، علائم و درمان تومور فیلوئیدس
بافت سینه در خانم ها یکی از قسمتهایی است که تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار میگیرد. با افزایش سن، احتمال سرطانی و تهاجمی بودن تومورهای فیلوئیدس افزایش پیدا میکند. تومور فیلوئیدس جزء تومورهای نادر پستانی بوده و اغلب در دهه 30 و 40 سن خانمها در پستان ایجاد میشود؛ ولی در هر سنی ممکن است به وجود آید. این تومور به صورت یک توده گاهی همراه با درد احساس میشود و ممکن است سریع، رشدکرده و باعث کشیدگی پوست پستان شود.
از آنجایی که ایجاد شدن تومورهای فیلوئیدس به ندرت در بیماران دیده میشود، تشخیص این تومورها بسیار مشکل است؛ زیرا معمولاً پزشک احتمال وجود آنها را در نظر نمیگیرد واغلب شبیه به فیبروآدنوماهای خوش خیم هستند. ممکن است حین معاینه سینه متوجه یک توده شوید. اگر تودهای روی پستان یافتید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید؛ چون این تومورها به سرعت رشد میکنند.
پزشک یک سری تست انجام میدهد تا ثابت کند که تومور فیلوئیدس است. ابتدا با معاینه بالینی سینه شروع میکنند. شکل و اندازه توده را بررسی میکنند. سپس یک یا چند از تستهایی که در ادامه معرفی می شوند را توصیه میکند.
تومور فیلوئیدس چیست؟
تومور فیلوئیدس از آن دسته تومورهای نادر است که در فاصله سنی بین ۳۰ تا ۴۰ سال در سینه خانمها ممکن است ایجاد شود؛ ولی امکان ابتلا به آن در هر سنی وجود دارد. زنان مبتلا به سندرم Li-Fraumeni (یک بیماری ژنتیکی نادر و ارثی) در معرض خطر افزایش تومورهای فیلوئیدس هستند. بیشتر تومورهای فیلوئیدس خوش خیم هستند (سرطانی نیستند)؛ اما از هر 4 تومور حدود یکی از آنها بدخیم و سرطانی است. تومورهای فیلوئیدس برخلاف سلول های سرطانی سارکیموز خارج از غده های شیری یا مجراهای شیر رشد می کنند. این تومورها در بافت پیوندی سینه ایجاد میشوند (بافت استروما).
استروما شامل بافت چربی و سلولهایی است که در اطراف غدههای شیری، لوبها، رگهای خونی و مجراهای لنفی واقع شدهاند. در واقع استروما بافتی است که تمام اجزای مختلف سینه را در کنار یکدیگر قرار میدهد. تودههای فیلودس ممکن است شامل سلولهای غدهی شیری نیز باشند. متخصصان در این حوزه تومورهای فیلودس را به سه نوع خوش خیم، بینابینی و بدخیم تقسیم می کنند. عملکرد تعداد کمی از این تومورها سرطانی است و بیشتر آنها خوش خیم هستند. تومورهای بدخیم فیلوئیدس در بافت همبند که لوبول های سینه و مجاری را محاصره کرده و حمایت می کند، شروع می شود.
علت به وجود آمدن تومورهای فیلوئیدس
علت دقیق تومورهای فیلوئیدس هنوز توسط متخصصان شناخته نشده است. عدم تعادل هورمونی ممکن است در این وضعیت نقش داشته باشد. عوامل خاصی ممکن است خطر ابتلا به تومورهای فیلود را در فرد افزایش دهد که شامل زخم، جراحی، شیردهی، بارداری، افزایش استروژن و اختلالات ژنتیکی ارثی است.
انواع تومور فیلوئیدس
انواع سلولهای تومور فیلوئیدس از نظر میکروسکوپی با یکدیگر متفاوت هستند و به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
- سرطانی
- غیر سرطانی
- بینابینی ( به تومورهایی اطلاق میشوند که غیر طبیعی بنظر میرسند؛ اما هنوز سرطانی نشده اند).
نشانه های تومور فیلوئیدس
بیشتر افرادی که درگیر این بیماری هستند، دردی احساس نمی کنند. به همین خاطر بیماران دیرتر متوجه این بیماری خواهند شد. شایع ترین علائم تومورهای فیلودس یک توده سفت است که پوست را کشیده و به راحتی قابل لمس است. این توده ها معمولاً در قسمت بیرونی بالای سینه ایجاد می شوند. همچنین می توانند رگ ها را کشیده یا متورم کنند به طوری که سینه رنگ آبی یا سبز به خود بگیرد. اگر برای مدت طولانی بدون درمان باقی بمانند، میتوانند شکل سینه را عوض کنند. در این حالت حتی با نگاه کردن میتوان توده را در بافت سینه تشخیص داد. در موارد پیشرفتهتر این عارضه، تودهها از هر نوعی که باشند (غیر سرطانی، سرطانی و بینابینی)، میتوانند موجب زخم شدن بافت خارجی سینه شوند. اگر به موقع به پزشک مراجعه نشود، با بزرگ شدن توده ها این زخم ها به وجود می آیند.
عوارض تومورهای فیلوئیدس
مهمترین عارضهی ابتلا به تومورهای فیلودس، سرطانی شدن تومور و ابتلای فرد به سرطان سینه است. بسیاری از افراد تصور میکنند در صورتی که تومور فیلودس خوشخیم باشد، دیگر خطری برای فرد مبتلا نخواهد داشت. واقعیت این است که تومورهای فیلودس میتوانند رشد زیادی داشته باشند و باعث ایجاد تودهای قابل مشاهده روی سینهی فرد شوند.
همچنین ممکن است رشد این تومور آنقدر زیاد باشد که پوست را بشکافد و موجب درد سینه و ناراحتیهای متعددی شود، بنابراین هر دو نوع تومور خوشخیم و بدخیم به درمان نیاز دارند. تفاوت در این است که تومور بدخیم ممکن است به بقیهی نقاط بدن نیز منتقل شود و به همین علت باید به سرعت از بدن فرد خارج شود. به طورکلی این تومور می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.
همچنین بخوانید: بهترین زمان انجام سونوگرافی سینه
تشخیص تومور فیلوئیدس در سونوگرافی
پزشک از این روش استفاده میکند تا ببیند توده کاملاً مشخص و گرد است. سونوگرافی از پستان یا تصویربرداری اولتراسوند یک آزمایش پزشکی غیر تهاجمی است که به پزشکان در تشخیص و درمان بیماری ها کمک می کند. با استفاده از امواج صوتی تصاویری از داخل بدن تولید می کند. از یک پروب کوچک به نام گیرنده و ژل استفاده می کند که مستقیماً روی پوست قرار می گیرد. امواج صوتی با فرکانس بالا از کاوشگر از طریق ژل به بدن منتقل می شود. کاوشگر صداهایی را که باز می گردند جمع آوری می کند. یک کامپیوتر از آن امواج صوتی برای ایجاد یک تصویر استفاده می کند.
تشخیص تومور فیلوئیدس با ام آر ای
ام آر آی یک روش تصویربرداری حساس و یک روش تصویربرداری غیر تهاجمی است که پزشکان برای تشخیص و درمان برخی بیماریها از آن استفاده میکنند. ام آر آی (MRI) سینه، تصویربرداری توموگرافی مغناطیسی از پستان برای تشخیص و ارزیابی اختلالات و بیماریهای سینه است. در این روش، با استفاده از میدان مغناطیسی قوی و امواج رادیویی، تصاویر برشی و دقیقی از بافتها و ساختارهای سینه نشان داده میشود.
تشخیص تومور فیلوئیدس در ماموگرافی
ماموگرافی یکی از روشهای رایج تصویربرداری است که در تشخیص انواع عارضهها و بیماریهای پستان و همچنین تشخیص انواع سرطان سینه کاربرد دارد. این آزمایش با استفاده از تابش پرتوهای ضعیف شده اشعه ایکس، نقاط دچار ناهنجاری در بافت پستان را شناسایی میکند. با استفاده از یک دستگاه دیجیتال اشعه ایکس که به طور تخصصی برای تصویربرداری از بافت پستان ساخته شده است، متخصص رادیولوژی تصاویری از حداقل دو زاویه مختلف از هر یک از پستانها ثبت میکند که به این مجموعه تصاویر، ماموگرام گفته میشوند. این نوع تست تصاویری با جزئیات از توده را نشان میدهند. تومور فیلوئیدس ظاهری گرد و بیضی دارد و ممکن است تکههای ریزی از کلسیم درون آن باشد.
بیوپسی تومور فیلوئیدس
بیوپسی پستان فرایندی است برای ارزیابی توده های مشکوک پستان و کسب اطمینان از خوش خیم یا سرطانی بودن آنها که در طول آن نمونه کوچکی از بافت پستان برای بررسی های آزمایشگاهی تهیه می شود. در بیوپسی نمونهای از بافت مشکوک پستان در اختیار پزشک قرار می گیرد تا بتواند با استفاده از بررسی آن، هر گونه ناهنجاری در سلول هایی که تشکیل دهنده توده ی پستانی هستند را شناسایی کند و به پزشک در انتخاب بهترین روش درمانی این توده ها کمک کند. پزشک نمونه برداری با سوزن را روی تومور انجام میدهد تا تشخیص خود را ثابت کند. آنها یک نمونه کوچک از بافت را با سوزنی توخالی بر میدارند و آن را زیر میکروسکوپ قرار میدهند تا علائم سرطان را بررسی کنند.
نحوه درمان تومور فیلوئیدس
تومور فیلوئیدس در صورتی که خوش خیم باشد برداشته میشوند و برای مقابله با این تومور کمتر از دارو درمانی استفاده میشود. برای کم کردن رشد تومور بدخیم فیلوئیدس ممکن است پزشک معالج شیمی درمانی یا پرتو درمانی را پیشنهاد کند. همه تومورهای فیلود، خوش خیم یا غیر آن، می توانند رشد کنند و باعث درد و سایر مشکلات شوند، بنابراین پزشک ممکن است جراحی را برای برداشتن آن توصیه کند. پزشک همچنین ممکن است بافت های سالم اطراف تومور را بردارد تا از گسترش بیشتر آن اطمینان حاصل کند. بر اساس اندازه و ترجیح بیمار، می توان هر یک از جراحی های زیر را انتخاب کند:
- لامپکتومی: پزشک کل تومور را با حداقل یک سانتی متر از بافت سالم خارج می کند.
- ماستکتومی جزئی: اگر تومور بزرگ باشد، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد قسمتی از سینه را که حاوی سرطان است بردارد. این روش به عنوان ماستکتومی جزئی شناخته می شود.
- ماستکتومی کامل: همانطور که از نام آن پیدا است، پزشک کل سینه را برمی دارد. در طی همان جراحی، بیمار می تواند جراحی بازسازی سینه را انتخاب کند یا می تواند پس از جراحی ماستکتومی کامل، آن را انتخاب کند.
اگر تومور بدخیم باشد، پزشک ممکن است پس از جراحی گزینه های درمانی زیر را تجویز کند:
- پرتودرمانی: پزشک با امواج پرانرژی سلول های سرطانی باقیمانده پس از جراحی را از بین می برد.
- شیمی درمانی: در این روش، پزشک از داروهای مختلفی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. هنگامی که تومور به سایر قسمت های بدن گسترش پیدا کرده است، پزشک شیمی درمانی را انتخاب می کند.
سونوگرافی ترانس رکتال به عنوان یکی از ابزارهای تشخیصی دقیق برای بررسی سرطان پروستات شناخته شده است. این روش تشخیصی، در مرکز سونوگرافی و رادیولوژِ شقایق تهران با دقیق ترین نتایج انجام میشود. شما برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با شماره تلفن 88553155 - 021 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق
تلفن : 88553155 - 021
آدرس مطب 2 : تهران ، ونک ، خیابان ملاصدرا ، خیابان پردیس ، پلاک ۱۵ ، واحد ۱۲ ، طبقه چهارم ، رادیولوژی و سونوگرافی پردیس ونک
تلفن : 88782900 - 021 | 88203875 - 021
-
بهترین زمان انجام سونوگرافی سینه
تاریخ انتشار : 1400-12-12تاریخ بروز رسانی : 1402-05-15 -
سونوگرافی سینه و زیر بغل چگونه انجام میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-12-16تاریخ بروز رسانی : 1402-05-09 -
فیبروکیستیک در سونوگرافی
تاریخ انتشار : 1400-12-20تاریخ بروز رسانی : 1402-05-09 -
تفاوت سونوگرافی پستان با ماموگرافی
تاریخ انتشار : 1400-12-22تاریخ بروز رسانی : 1402-05-09 -
تشخيص سرطان سينه با سونوگرافی
تاریخ انتشار : 1400-12-24تاریخ بروز رسانی : 1403-02-09 -
تفسیر سونوگرافی پستانها
تاریخ انتشار : 1400-12-29تاریخ بروز رسانی : 1402-05-09 -
فیبروکیستیک در سونوگرافی
تاریخ انتشار : 1401-01-07تاریخ بروز رسانی : 1402-05-09 -
پیشگیری از سرطان سینه با غربالگری پستان
تاریخ انتشار : 1401-01-09تاریخ بروز رسانی : 1402-05-09 -
آمادگی برای سونوگرافی سینه
تاریخ انتشار : 1401-01-11تاریخ بروز رسانی : 1402-11-18 -
سونوگرافی سینه چه چیزی را نشان می دهد؟
تاریخ انتشار : 1402-01-23تاریخ بروز رسانی : 1402-05-04 -
ماموگرافی بهتر است یا سونوگرافی پستان؟
تاریخ انتشار : 1402-02-15تاریخ بروز رسانی : 1402-05-04 -
اسکن پستان چیست و به چه علت انجام می شود؟
تاریخ انتشار : 1402-07-15تاریخ بروز رسانی : 1402-07-20
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .