دلایل انجام سونوگرافی کبد
کبد یکی از بزرگترین و مهمترین ارگانهای بدن است. این عضو بدن، از پروتئینها و کلسیمها در هضم و دستگاه گوارش استفاده میکند. کبد کمک میکند غذایی که خورده میشود، به انرژی تبدیل شود و به کمک طحال، مانند یک فیلتر عمل میکند که زبالههای مضر را فیلتر و دفع میکند. اگر کبد شما صدمه ببیند و بیمار شود، ممکن است عملکردش دچار اختلال شود. اگر این اتفاق بیفتد، پزشک ممکن است به منظور تشخیص مشکل و بیماری، سونوگرافی کبد را تجویز کند. سونوگرافی اطلاعات زیادی در اختیار پزشک قرار میدهد. سونوگرافی یک روش بدون عارضه و بدون درد برای تشخیص برخی از بیماریها و بررسی اندازه طبیعی کبد در سونوگرافی است. در این روش به جای استفاده از اشعههای مضر، از امواج صوتی استفاده میشود. انجام سونوگرافی برای کبد نسبت به سایر روشهای تصویربرداری و تشخیصی نسبتاً سریع و ارزانتر است. از آنجایی که برخی از بیماریهای کبدی از جمله سرطان کبد در مراحل اولیه بدون علامت هستند، انجام سونوگرافی میتواند به پیدا کردن و شناسایی تومورهای بدخیم و خوشخیم کمک کند. همچنین اگر بیماران دچار ضایعات کبدی شده باشند و یا کبد به بیماریهایی از جمله کبد چرب و سیروز کبدی مبتلا شده باشند، سونوگرافی میتواند بهترین روش تشخیصی باشد. رادیولوژیست بر طبق تصاویری که مشاهده میکند، نتایج سونوگرافی کبد را در پایین یک صفحه برای پزشک گزارش میدهد. خواندن این نتایج برای پزشکان کار راحتی است؛ زیرا به اصطلاحاتی که در صفحه تفسیر آزمایش سونوگرافی کبد نوشته می شود، تسلط کامل دارند.
علائم بیماری های کبدی
- فرد بیمار احساس تهوع میکند.
- فرد بیمار احساس درد در شکم در ناحیه راست بدن دارد.
- بیمار با کاهش وزن روبهرو لست.
- فرد بیمار احساس خستگی و احساس ضعف در بدن دارد.
دلایل انجام سونوگرافی کبد
سونوگرافی کبد چندین کار مهم میتواند انجام دهد:
- بررسی ابتلا به سرطان کبد، هپاتیت و سیروز
- مشاهده تومور، عفونت یا کیست کبد یا طحال
- کمک به پزشکان برای فهمیدن چرایی و چگونگی پیشرفت بیماری کبد
- مشاهده روند درمان
- مشاهده آسیب به کبد یا طحال در اثر تصادف
- بررسی علت هر درد غیرقابل تشریح
مزایای سونوگرافی کبد
- غیر تهاجمی
- بدون درد
- در دسترس و قابل استفاده برای همه ی بیماران حتی نقاط محروم
- امن و بدون اشعه
- تصاویر دقیق و با جزئیات
- روش عالی برای هدایت جهت انجام پروسه های تهاجمی همانند بیوپسی
افراد مستعد بیماری های کبد
- چاق هستید یا اضافه وزن دارید.
- دیابت نوع ۲ دارید (این مورد موجب مصرف فزاینده چربی در سلولهای کبد میشود).
- بیش از ۵۰ سال هستید.
- فشار خون بالا دارید.
- کلسترول بالا دارید.
- کاهش وزن شدیدی را تجربه کردهاید، به عنوان مثال، پس از جراحی کاهش وزن یا پس از سوء تغذیه
نحوه انجام سونوگرافی کبد
جهت شروع فرایند سونوگرافی از بافت کبد، پزشک از شما میخواهد به سمت مقابل و به پهلو دراز بکشید و پس از استعمال ژل جهت افزایش کیفیت عبور امواج روی پوستتان روند کار را آغاز میکند. برای این کار کنسول سونوگرافی با نام ترانس دوسر را روی شکم شما به آرامی فشار داده و حرکت میدهد. امواج به رایانه دستگاه مخابره شده و با آنالیز دادهها تصاویری به دست میآید.
اقدامات پیش از سونوگرافی کبد
قبل از انجام سونوگرافی از کبد و اندام هایی نظیر کیسه صفرا، طحال و پانکراس، بهتر است از صرف غذاهای پرچرب پرهیز کنید. معمولاً به شما توصیه میشود برای انجام سونوگرافی کبد ناشتا باشید، با این حال مصرف مایعات مانند آب، آبمیوه و چای مانعی ندارد.
تفسیر نتایج سونوگرافی کبد
این روش تشخیصی میتواند تصاویری از آناتومی و وجود ناهنجاریهای کامل را در کبد نشان دهد. پزشکان برای تمایز بین کیستهایی که از مایعات پر شدهاند و یا تودههای جامد بدخیم، به سونوگرافی کبد نیاز پیدا میکنند. در نتایج روش تشخیصی سونوگرافی رادیولوژیستها آنچه را که در تصاویر مشاهده می کنند، می نویسند. به طور کلی بیماریهای زیر با کمک سونوگرافی کبد مشخص میشوند:
وجود تودههای بدخیم یا کلسیفیکاسیون
وجود تودههای توپرحاوی سلول و جریان خونمی تواند نشانهای از وجود سرطان کبد است. تودههای متصل (ندول)، کلسیفیکاسیون و یا بافتهای نواری شکل میتوانند نشانهای از وجود تودههای بدخیم سرطانی باشند. رادیولوژیست تصویر و تودههایی را که در آن دیده میشود، از نظر جریان خون و یا تو پر بودن یا حاوی مایع بودن بررسی میکند.
مشاهده تودههای خوش خیم
برخی از تودهها کیستیک و پر از مایعات هستند که به عنوان تودههای خوشخیم و بیخطر شناخته شدهاند. سونوگرافی با کنتراست یکی از جدیدترین روشها برای تشخیص بیماریهای کبدی است. در این روش به داخل ورید ماده حاجب تزریق میشود. این روش به تصویربرداری و قدرت تشخیص رادیولوژیست در تودههای بدخیم و خوشخیم کمک زیادی میکند.
درجه بندی کبد چرب در نتیجه سونوگرافی
رادیولوژیست ها میتوانند با کمک تصاویری که از این روش تشخیصی بدست میآورند، گرید کبد چرب بیماران را هم تشخیص دهند. در این اختلال تجمع چربی میتواند باعث بروز التهاب و مرگ سلولی و ایجاد بافت اسکار شود و در صورتی که بافت اسکار ایجاد شده درمان نگردد میتواند منجر به فیبروز کبدی شود که در این اختلال جریان خونرسانی به کبد کاهش پیدا میکند و بافت اسکار تشکیل میشود. عدم درمان فیبروز کبدی باعث بروز سیروز کبدی، نارسایی کبدی و سرطان کبد خواهد شد. رادیولوژیستها برای درجه بندی کبد چرب در سونوگرافی، از اعداد و علائم زیر استفاده میکنند:
- F0: این عدد در درجه بندی نشان میدهد کبد فرد سالم است و هیچ نشانهای از وجود توده و یا فیبروز یا چربی در آن دیده نمیشود.
- F1 یا گرید 1 (NASH): سادهترین نوع آن است که دلیل آن خوردن مواد غذایی ناسالم است. البته این گرید با افزایش فعالیتهای روزانه و تغذیه سالم کاملاً برطرف می گردد.
- F2 یا گرید 2: در این حالت وضعیت بیمار کمی سختتر و پیچیدهتر میشود این حالت از کبد چرب، رژیم غذایی خاص خود را نیز دارد.
- F3 یا گرید 3: این علامت نشانه فیبروز شدید کبد است. این گرید کبد چرب به اسکار فیبروز در اطراف سلولهای کبد و رگهای خونی اشاره دارد. البته میزان آن زیاد نیست و قسمتهای از کبد برای عملکرد طبیعی آن سالم است.
- F4 یا گرید 4: به سیروز کبدی معروف است، در صورت اقدام نکردن برای بهبود بیماری، پیوند کبد برای فرد احتیاج میشود.
عوارض جانبی سونوگرافی کبد
در بررسیهای به عمل آمده، سونوگرافی با عوارضی همراه نبوده است، با این حال سونوگرافی باید توسط افراد مجرب به انجام برسد.
اگر به دنبال تشخیص دقیق و سریع برای حفظ سلامت خود هستید، خدمات تخصصی ماموگرافی ، بیوپسی پستان ، الاستوگرافی ، فیبرو اسکن کبدی و سونوگرافی پوست را با اطمینان به ما بسپارید.
آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق
تلفن : 88553155 - 021
آدرس مطب 2 : تهران ، ونک ، خیابان ملاصدرا ، خیابان پردیس ، پلاک ۱۵ ، واحد ۱۲ ، طبقه چهارم ، رادیولوژی و سونوگرافی پردیس ونک
تلفن : 88782900 - 021 | 88203875 - 021
-
کبد چرب چگونه تشخیص داده می شود
تاریخ انتشار : 1395-09-11تاریخ بروز رسانی : 1402-07-29 -
پزشک با دیدن چه علائمی سونوگرافی کبد و کیسه صفرا درخواست میکند؟
تاریخ انتشار : 1400-02-12تاریخ بروز رسانی : 1402-07-29 -
کبد چرب الکلی و کبد چرب غیر الکلی
تاریخ انتشار : 1400-04-20تاریخ بروز رسانی : 1403-08-24 -
انواع کبد چرب
تاریخ انتشار : 1400-04-21تاریخ بروز رسانی : 1402-08-01 -
تشخیص کیست کلسیفیه کبد با سونوگرافی
تاریخ انتشار : 1400-12-08تاریخ بروز رسانی : 1402-05-09 -
تست عملکرد غیر طبیعی کبد با سونوگرافی
تاریخ انتشار : 1401-03-26تاریخ بروز رسانی : 1402-05-10 -
فیبرواسکن کبد چگونه انجام می شود؟
تاریخ انتشار : 1401-08-17تاریخ بروز رسانی : 1403-07-11 -
التهاب کبد چیست و چگونه تشخیص داده، درمان میشود؟
تاریخ انتشار : 1402-03-23تاریخ بروز رسانی : 1403-07-17 -
کاربرد اسکن کبد چرب و نحوه انجام آن
تاریخ انتشار : 1402-09-16تاریخ بروز رسانی : 1402-09-24 -
الاستوگرافی کبد چیست و به چه دلیل انجام می شود
تاریخ انتشار : 1402-12-14تاریخ بروز رسانی : 1403-05-21
سلام من ۴۰ ساله هستم و کبد من گرید ۲ هست کلی قرص خوردم واسپن کبد م قبل سونوگرافی ۱۴۴ بوده ولی الان بااین همه دارویی که خوردم و خاکشیر اسپن کبد م شده ۱۶۵
زهرامروتی [ 1402-07-29 ]
باسلام خداقوت خواهر ۳۶ساله ای دارم ک مبتلا ب هپاتیت ب هست ولی خیلی شدید نیست دارو مصرف میکنه.ب تازگی دوباره سونو انجام داده گفتن ک ی لکه سفید روی کبد هست.اگه میشه بفرمایید ک لکه سفید نشانه ی چیست؟
کرمی [ 1402-05-07 ]
تشخیص به موقع بیماری های کبد و همچنین تشخیص درست توسط دستگاههای سونوگرافی کبد حساسیت زیادی دارد و هر چقد در این مورد اطلاع رسانی شود کاربردی و مفید است جای تشکر داره از زحماتی که شما برای ارائه این مطالب روی سایتتون میکشید تا در معرض استفاده عموم قرار بگیرد
علی چاری [ 1401-07-22 ]
پرومینانسی مختصر لوب چپ کبد یعنی چه،ممنون
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .