روش های تصویربرداری تشخیص سرطان تیروئید
تشخیص زودرس سرطان تیروئید کمک بسیار مؤثری برای درمان این نوع سرطان است. با این حال سرطان تیروئید همیشه علائم بارز ندارد. در واقع برخی علائم میتواند در مشکلات دیگری از قبیل ندول پرکار تیروئید نیز اتفاق بیافتد، بنابراین برای تشخیص سرطان تیروئید (ندول بدخیم تیروئید) نسبت به ندول های خوشخیم احتیاج به بررسیهای تکمیلی هست.
درخواست تصویربرداری تیروئید بر اساس تشخیص متخصصان غدد، جراحان عمومی و گوش حلق بینی، داخلی، پزشکی هستهای و سایر افراد صاحبنظر در این حوزه انجام میگیرد؛ بنابراین زمانی که بزرگ شدن غده تیروئید یا بزرگ شدن موضعی قسمتی از تیروئید همراه با ندولار شدن آن و همچنین در مواردی که پزشک مشکوک به گواترهای چند گرهایی باشد یا خود فرد به صورت اتفاقی متوجه شود که تغییراتی در غده تیروئیدش به وجود آمده باشد (چه با درد یا بدون درد) و حتی در مواردی که در قسمتی از گردن برآمدگی احساس کند باید جهت سونوگرافی ارجاع داده شود.
شما میتوانید برای انجام سونوگرافی تیروئید و سونوگرافی داپلر تیروئید، به مرکز تخصصی رادیولوژی و سونوگرافی دقیق شقایق در تهران یا ونک - خيابان ملاصدرا - خيابان پرديس - پلاک 15 - واحد 12 - طبقه چهارم - راديولوژي و سونوگرافي پرديس ونک مراجعه نمایید. لطفا جهت تعیین نوبت با شماره تلفن 88553155 - 021 | 02188782900 | 02188203875 تماس حاصل فرمایید.
علائم سرطان تیروئید
توجه فوری به علائم و نشانهها بهترین راه برای تشخیص زودهنگام سرطان تیروئید است. سرطان تیروئید میتواند هر یک از علائم و نشانههای زیر را ایجاد کند:
- وجود ریز توده در گردن، که گاهی با رشد سریع همراه است.
- تورم در گردن
- درد در ناحیه جلویی گردن که گاهی اوقات به گوشها نفوذ میکند.
- خشن شدن صدا یا دیگر تغییرات صوتی بدون بهبودی
- بلع مشکل
- مشکلات تنفسی
- سرفه مداوم که ناشی از سرماخوردگی نیست.
در صورت مشاهده هر یک از این علائم و نشانه ها، فوراً پزشک خود را مطلع سازید. بسیاری از این علائم همچنین می توانند ناشی از شرایط غیر سرطانی یا حتی دیگر سرطان های ناحیه گردن باشند. وجود توده در تیروئید شایع است و این توده ها معمولاً خوش خیم هستند.
سونوگرافی تیروئید
سونوگرافی یک روش بدون خطر و بدون درد است که در آن با استفاده از امواج صوتی تصاویری از داخل بدن تولید میشود. در این روش از یک مبدل استفادهشده و امواج صوتی با فرکانس بالا به بدن منتقل میشوند. این مبدل میتواند صداهایی را که به عقب بازمیگردند را جمعآوری نموده و از طریق رایانه آنها را به تصویر تبدیل کند. تصاویر در زمان واقعی ثبت میشوند و میتوانند ساختار و حرکت اندامهای داخلی بدن را نیز نشان دهند. همچنین میتوانند جریان خون درون رگهای خونی را نیز نشان دهند. سونوگرافی تیروئید تصاویری از غده تیروئید و ساختارهای مجاور گردن را تولید میکند. غده تیروئید در جلوی گردن است و شکلی شبیه به پروانه دارد.
این غده یکی از نوع غدد درون ریز در سراسر بدن است که هورمونهایی را درون جریان خون ایجاد و ارسال میکند. غده تیروئید، هورمون تیروئید را ایجاد میکند که به تنظیم و عملکردهای مختلف بدن ازجمله سرعت ضربان قلب کمک میکند. ایجاد نواحی تکهای یا ندول در تیروئید که ممکن است در سطح پوست احساس شود یا نشود، بسیار معمول است. سونوگرافی یک روش بسیار حساس است که توانایی نشان دادن گرههای زیادی که قابل لمس و احساس نیستند را دارد.گرهها در سونوگرافی در ۷۰ درصد بزرگسالان دیده میشود و اکثریت قریب بهاتفاق این گرهها مناطق خوشخیم بافت تیروئید هستند که هیچ خطری برای سلامتی ندارند.
سی تی اسکن تیروئید
سیتیاسکن که به عنوان توموگرافی کامپیوتری شناخته میشود، نوع خاصی از اشعه ایکس است که گاهی اوقات برای ارزیابی تیروئید مورداستفاده قرار میگیرد. سی تی اسکن میتواند ندول های کوچکتر را شناسایی کند؛ اما ممکن است به تشخیص گواتر و همچنین گرههای بزرگتر تیروئید نیزکمک کند.
پزشک از سی تی اسکن استفاده می کند تا با استفاده از اشعه ایکس از داخل بدن بیمار از زوایای مختلف عکس بگیرد. سپس، کامپیوتر تصاویر را به یک تصویر سه بعدی تبدیل می کند تا هرگونه تومور یا ناهنجاری را تشخیص دهد. در برخی موارد، تکنیسین به دستور پزشک، یک رنگ خاص به نام ماده حاجب قبل از اسکن به شما می دهد تا جزئیات بیشتری در تصویر قابل مشاهده باشد. این رنگ به رگ بیمار تزریق میشود و یا اینکه باید به صورت مایع یا قرص خورده شود.
اسکن پزشکی هسته ای سرطان تیروئید
اسکنهای پزشکی هستهای، تصاویری را بر اساس شیمی بدن بیمار تولید مینمایند، به جای اینکه از فرم و شکل فیزیکی بدن عکس بگیرند. اسکنها از مواد مایعی به نام رادیونوکلئید، رادیو دارو یا ردیابهایی استفاده میکنند که اشعه کمی را آزاد میسازند. بافتهای بدن تحت تأثیر برخی بیماریها مانند سرطان، ممکن است ماده ردیاب بیشتر یا کمتری را نسبت به بافتهای طبیعی جذب نمایند. دوربینهای خاص از الگوهای رادیواکتیویته برای تولید عکس استفاده مینمایند تا به پزشک مسیر حرکت ردیابها و جایی که جمع میشوند را نشان دهند.
در صورت وجود سرطان ، تومور به صورت هات اسپات نشان داده میشود. هات اسپات نقطه افزایش جذب ردیاب و فعالیت سلولی است. بسته به نوع اسکن، تومور ممکن است به صورت کلد اسپات باشد. کلد اسپات ناحیه مربوط به فعالیت کمتر سلول ها یا کاهش جذب ردیاب است.
موارد استفاده از اسکن تیروئید
اسکن تیروئید میتواند به پزشک شما کمک کند تا تشخیص دهد که آیا تیروئید بهدرستی کار میکند یا خیر. همچنین ممکن است یک آزمایش جذب ید رادیواکتیو با اسکن نیاز باشد تا واکنش تیروئید اندازهگیری شود.
اسکن تیروئید برای بررسی موارد زیر کاربرد دارد:
- التهاب یا تورم
- تیروئید بیش فعال یا پرکاری تیروئید
- تیروئید کم تحرک یا کم کاری تیروئید
- بررسی گواتر که بزرگ شدن غیرطبیعی تیروئید است.
تصویربرداری MRI تیروئید
امواجی که در دستگاه ام آر آی استفاده می شوند از جنس امواج رادیویی و مغناطیسی هستند که هیچ گونه خطری برای بدن ندارند. پروتون هایی که در هسته ی اتم های بدن انسان وجود دارند همچون کره زمین در حول محور خود؛ اما با سرعت بسیار بیشتری در حال چرخش هستند و در نتیجه یک میدان مغناطیسی در اطراف خود ایجاد می کنند.
این میدان موجب می شود محور چرخش پروتون اتم ها در همه قسمتهای بافت بدن در امتداد خطوط میدان مغناطیسی دستگاه ام آر آی قرار گیرند، سپس امواج رادیویی منحصر به فردی به طرف بدن بیمار تابیده میشود. این امواج که به شکل پالس ارسال میشود سبب میشود تا محور چرخش پروتونها مقدار کمی متغیر شوند.
با اتمام پالس رادیویی، محور چرخش پروتون دوباره در امتداد خطهای میدان مغناطیسی قرار میگیرد. این بازگشت باعث ایجاد موج رادیویی جدید میشود. سپس این امواج رادیویی تشکیلشده که از تکتک پروتونها منتشرشده است، به وسیله گیرندههای دستگاه ام آر آی دریافت میشود و به کامپیوتر فرستاده میشود. در این کامپیوتر امواجی که دریافت میشوند به سرعت تحلیل میشوند. سپس تصاویری بر طبق این تحلیلها تشکیل میشود که کارشناس آنها را بر روی مانیتور دستگاه مشاهده میکند و اقدام به چاپ کردن آنها میکند.
در سونوگرافی داپلر تصاویر از اجزاء درحال حرکت مانند گلبول های قرمز خون، با اندازه گیری امواج صوتی بوجود می آید که روشی مناسب برای سونوگرافی پستان است. شما میتوانید برای انجام سونوگرافی دقیق داپلر در تهران به رادیولوژی و سونوگرافی یوسف آباد یا ونک - خيابان ملاصدرا - خيابان پرديس - پلاک 15 - واحد 12 - طبقه چهارم - راديولوژي و سونوگرافي پرديس ونک مراجعه نمایید.
آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق
تلفن : 88553155 - 021
آدرس مطب 2 : تهران ، ونک ، خیابان ملاصدرا ، خیابان پردیس ، پلاک ۱۵ ، واحد ۱۲ ، طبقه چهارم ، رادیولوژی و سونوگرافی پردیس ونک
تلفن : 88782900 - 021 | 88203875 - 021
-
سونوگرافی تیروئید چه زمانی انجام میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-01-29تاریخ بروز رسانی : 1403-06-13 -
هر آنچه باید در مورد سونوگرافی تیروئید بدانید
تاریخ انتشار : 1400-08-30تاریخ بروز رسانی : 1403-07-11 -
آیا کم کاری تیروئید را میتوان با سونوگرافی تشخیص داد؟
تاریخ انتشار : 1400-09-17تاریخ بروز رسانی : 1402-05-08 -
بیوپسی FNA تیروئید تحت گاید سونوگرافی
تاریخ انتشار : 1401-08-26تاریخ بروز رسانی : 1402-05-13 -
سونوگرافی تیروئید و گردن چیست و به چه علت انجام میشود؟
تاریخ انتشار : 1402-02-07تاریخ بروز رسانی : 1402-05-04 -
اسکن تیروئید چیست؟
تاریخ انتشار : 1402-07-07تاریخ بروز رسانی : 1402-07-19
سلام دکتر عزیز راه تشخیص سرطان تیروئید از طریق سونوگرافی تیروئید دقیقتر هست یا سی تی اسکن تیروئید ممنون میشم پاسخ بدید
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .