هدف از ام آر آی سینه چیست و چگونه انجام میشود؟
سرطان پستان از رشد بیش از حد و غیر طبیعی سلول ها در بافت های مختلف پستان ( شامل غدد تولید کنند شیر و مجاری شیری انتقال دهنده شیر ) ایجاد می شود. این سرطان، شایع ترین بدخیمی بین زنان بوده و از علل شایع مرگ و میر است. با تشخیص و درمان زود هنگام، این بدخیمی کاملاً قابل درمان است، به طوری که با اجرای برنامه غربالگری و تشخیص زودهنگام سرطان، بیش از 90 درصد مبتلایان درمان می شوند. ام آر آی سینه یک آزمایش تصویربرداری است که تصاویر بسیار واضحی از بافت پستان ایجاد می کند و پزشکان عمدتاً از آن برای برای غربالگری و تشخیص سرطان پستان و سایر ناهنجاری ها نیز استفاده می کنند. تصویربرداری ام آر آی از یک میدان مغناطیسی امواج رادیویی و کامپیوتر برای خلق تصاویری با جزئیات کامل از یک ارگان بافت نرم استخوان و دیگر ساختارهای بدن استفاده میکند و تصویر حاصل را میتوان در مانیتور کامپیوتر مشاهده کرد. اسکن MRI از زوایای مختلف عکس گرفته و زوایای مختلف جلو، طرفین و از بالای سر نمایش داده می شود. جزئیات ریز و تصاویر دقیق MRI به پزشک اجازه میدهد تا برخی اعضا را بهتر بررسی نموده و قطعاً بیماریهایی که به وسیله سایر روش های تصویربرداری مانند سونوگرافی و سی تی اسکن به خوبی تشخیص داده نمی شوند با این روش به موقع تشخیص و اقدامات لازم را برای درمان صورت میگیرد.
علل انجام ام آر آی سینه
ام آر آی سینه اطلاعات ارزشمندی در مورد بسیاری از بیماریهای مرتبط با پستان ارائه میدهد. بهتر است بدانید که این روش جایگزینی برای ماموگرافی یا سونوگرافی نیست، بلکه یک ابزار مکمل برای غربالگری است. از کاربردهای مهم آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برای زنان در معرض خطر ابتلا به سرطان (معمولاً به دلیل سابقه خانوادگی)، ابزار مناسبی برای تشخیص سرطان سینه است؛ زیرا تصاویر دقیق و واضحی ارائه میدهد.
- پس از تشخیص سرطان، میتواند میزان گسترش آن به عضلات زیرین بافت سینه و غدد لنفاوی زیر بغل را تعیین کند.
- به ارزیابی بیشتر ناهنجاریهای غیرطبیعی که در ماموگرافی دیده میشوند، کمک میکند. معمولاً میتواند تعیین کند که آیا ناهنجاری مشاهده شده، برای بررسی بیشتر نیاز به بیوپسی دارد یا خیر.
- میتواند پس از گذشت مدت طولانی از درمان سرطان پستان، مناطق مربوط به لامپکتومی را به خوبی نشان دهد.
- اغلب برای نظارت بر عملکرد شیمیدرمانی و ارزیابی مجدد اندازه و محل تومور قبل از انجام جراحی، استفاده میشود.
- بهترین آزمایش برای تعیین پارگی ایمپلنتهای سیلیکونی محسوب میشود.
مزایای ام آر آی سینه
از مزایای MRI سینه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- به دلیل استفاده نکردن از اشعه ایکس در این روش، بی ضرر و غیر تهاجمی است.
- تکمیل کننده تست های ماموگرافی و سونوگرافی پستان و همچنین بهترین روش برای بررسی پارگی ایمپلنت های سیلیکونی است.
- در افراد جوان که نسبتاً بافت سینه متراکم تری دارند ام آر آی پستان نسبت ماموگرافی دقیق تر عمل می کند.
- اگر ضایعه مشکوکی در تصویربرداری رؤیت شود و نیاز به انجام نمونه برداری از آن باشد بهترین روش ام آر آی پستان است.
- ماده کنتراست MRI گادولینیم نسبت به مواد کنتراست مبتنی بر ید که برای رادیولوژی و سی تی اسکن استفاده می شود، احتمال ایجاد واکنش آلرژیک کمتری دارد.
ام آر آی سینه چطور انجام می شود؟
پس از وارد شدن به اتاق ام آر آی، از بیمار خواسته می شود که به صورت دمر روی تخت مخصوص دراز بکشد. وسیله ای (کویل) زیر سینه شما قرار داده می شود که دارای دو محفظه خالی جهت قرار گرفتن سینه های بیمار می باشد. بیمار می بایست سینه های خود را درون این دو محفظه قراردهد. عدم تکان خوردن بیماردر طول ام آر آی بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل قبل از شروع کار حتماً باید وضعیت خوابیدن بیمار ثابت شود به طوری که کاملاً احساس راحتی وآرامش داشته باشد. سپس ام آر آی شروع به تصویربرداری می کند. اگر درخواست پزشک با تزریق ماده حاجب باشد کارشناس در حین انجام MRI به داخل اتاق آمده واز رگ دست بیمار تزریق ماده حاجب را انجام خواهد داد.
آمادگی برای ام آر آی سینه
- طوری برنامهریزی کنید که ام آر آی سینه در روزهای 5 تا 15 چرخه قاعدگی انجام شود؛ زیرا در این بازه زمانی بافت سینه تراکم کمتری دارد و تصاویر بهتری حاصل میشود.
- اگر نیاز به تزریق ماده حاجب باشد، لازم است از 6 تا 8 ساعت قبل ناشتا باشید. در روز مراجعه به مرکز تصویربرداری لباس راحت بپوشید و تمام وسایل فلزی مانند جواهرات، عینک، ساعت و غیره را در منزل بگذارید.
- در صورت احتمال بارداری، سابقه جراحی، هرگونه حساسیت و آلرژی، بیماری های کلیوی، تتو، ترس از بودن در فضاهای بسته حتما تکنسین تصویربرداری را مطلع کنید.
اقدامات پس از ام آر آی سینه
- در برخی موارد پزشک بیمار را از انجام فعالیت های جسمی سنگین مثل وزنه برداری سنگین، فعالیت های خستهکننده یا تماس شدید با پستان منع میکند.
- مصرف مایعات بیشتر جهت دفع سریعتر ماده تزریق شده و جبران هیدراسیون ناشی از ام آر آی
- در صورت مشاهده عوارضی مانند سردرد، خستگی و تهوع غیرعادی حتماً به پزشک اطلاع دهید.
- از کمپرس سرد یا یخ برای کاهش درد و ورم بعد از تزریق استفاده کنید.
بهترین زمان برای انجام ام آر آی سینه
بهترین زمان برای ام ار ای سینه بسته به شرایط متفاوت خواهد بود؛ اما بهصورت کلی بهترین زمان برای ام آر آی سینه بازه زمانی ۵ تا ۱۵ روز بعد از شروع دوره قاعدگی است. ۳ روز قبل و ۳ روز بعد شروع سیکل پریودی نباید این آزمایش را انجام داد. موارد زیر هم بهترین زمان برای انجام این تست هستند:
- قبل از عمل جراحی سینه برای مشخص شدن محل و اندازه تومور
- بررسی تغییرات مشکوک در سینه
- بعد از درمان سرطان پستان و بررسی احتمال بازگشت
- موارد خاصی که احتمال ابتلا ژنتیکی و ارثی وجود دارد.
تصمیم نهایی در مورد زمان مناسب برای انجام ام آر آی سینه را باید پزشک با توجه به وضعیت بیمار و نیازهای خاص تعیین کند.
تفسیر ام آر آی سینه
تفسیر نتایج تست ام آر آی شامل تشخیص ضایعات مشکوک از بزرگ شدن پارانشیم پس زمینه (BPE) است. روشهای تفسیر بسته به محیط کلینیک و پروتکلهای مربوطه متغیر است. یک نمونه از روش تفسیر نتایج تست به شرح زیر است:
- بررسی سابقه بالینی بیمار
- ارزیابی کیفیت فنی تصاویر
- بررسی تصاویر جهت ارزیابی افزایش پارانشیم پس زمینه و نواحی که به شکل مشکوک بزرگ شدند.
- ارزیابی اندازه بافت فیبروگلندولار
- مقایسه نتایج با نتایج قبلی
- بررسی سایر موارد مشاهده شده در تصاویر از جمله غد لنفاوی، دیواره سینه، قفسه سینه و بالای شکم.
ام آر آی سینه بهتر است یا ماموگرافی؟
تصمیم گیری بین ماموگرافی و MRI سینه باید بر اساس مدت زمان بیماری، سن بیمار، سابقه خانوادگی سرطان پستان، نوع بافت پستان و دلایل دیگری که ممکن است برای انجام این آزمونها وجود داشته باشد، صورت گیرد. ماموگرافی در حالت کلی برای افرادی که سن آنها بیشتر از 40 سال است، توصیه می شود. این آزمون در تشخیص سرطان پستان در مراحل اولیه بسیار مؤثر است و به عنوان آزمون اولیه در جهت تشخیص سرطان پستان مورد استفاده قرار میگیرد.
برای زنانی که سن آنها کمتر از 40 سال است، بافت پستانی چگال و سابقه خانوادگی سرطان پستان وجود دارد، ممکن است نیاز به انجام MRI سینه باشد. MRI سینه با دقت بالاتری در تشخیص سرطان پستان نسبت به ماموگرافی برخی موارد مفید است. همچنین برای افرادی که قبلاً درمان سرطان پستان داشتهاند، MRI سینه ممکن است انتخاب مناسبی باشد. با این حال، باید توجه داشت که هزینه انجام MRI سینه بیشتر از ماموگرافی است. بنابراین، برای تصمیم گیری در مورد انجام ماموگرافی یا MRI سینه، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و مشاوره لازم را دریافت کنید.
موارد منع ام آر آی سینه
- در دوران بارداری یا شیردهی هستید؛ زیرا در شرایط بارداری امکان تزریق ماده حاجب وجود ندارد.
- در گذشته نسبت به ماده حاجب واکنش آلرژیک داشتهاید.
- ترس از فضاهای بسته دارید و قرار گرفتن در دستگاه ام آر آی برای شما دشوار است.
- دستگاه یا ایمپلنت فلزی مانند ضربانساز قلب، استنت، پروتز زانو، پورتهای دارویی و غیره در بدن خود دارید؛ زیرا آهنربای قوی دستگاه میتواند آنها را جذب کرده و باعث جابهجایی یا اختلال در عملکردشان شود.
عوارض ام آر آی سینه
خطرات احتمالی ام آر آی سینه بسیار کم هستند. در ام آر آی بر خلاف ماموگرافی از هیچگونه اشعهای استفاده نمیشود؛ بنابراین هیچگونه خطری برای شما نخواهد داشت. در برخی از موارد افراد دچار کلاستروفوبیا هستند و از مکانهای تنگ و بسته هراس دارند. این مورد میتواند عوارضی در هنگام تصویربرداری برای آنها ایجاد کند که معمولاً با مصرف داروی آرام بخش این مشکل هم حل خواهد شد. برخی از افراد ممکن است به ماده حاجب تزریق شده یا همان ماده کنتراست زا آلرژی داشته باشند. رادیولوژیست با پرسشهایی مطمئن خواهد شد که به این ماده حساسیت دارید یا با تزریق مشکلی برای شما ایجاد نخواهد شد. بعد از انجام آزمایش در صورتیکه عوارضی مانند خارش، بثورات پوستی و تنگی نفس داشتید حتماً پزشک را در جریان قرار دهید.
هزینه ام آر آی سینه
هزینه ام آر ای به عوامل زیر بستگی دارد:
- مرکزی که مراجعه میکنید
- تخصص تکنسین ام آر ای
- بیمه بیمار
آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق
تلفن : 88553155 - 021
آدرس مطب 2 : تهران ، ونک ، خیابان ملاصدرا ، خیابان پردیس ، پلاک ۱۵ ، واحد ۱۲ ، طبقه چهارم ، رادیولوژی و سونوگرافی پردیس ونک
تلفن : 88782900 - 021 | 88203875 - 021
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .