کیست کلیه، علت، عوارض، تشخیص و درمان
کلیه ها مهم ترین ارگان در تنظیم میزان آب و مواد معدنی در خون و حفظ ثبات داخلی بدن به حساب میآیند. میزان آب، نمک و مواد نیتروژن دار (اوره و اسید اوریک) خون توسط کلیهها با مکانیسمی دقیق کنترل و تنظیم می شود. کیستهای کلیه، کیسههای پر از مایع هستند که در کلیه تشکیل میشوند. این کیست ها معمولاً دارای دیوارهای نازک هستند و حاوی مایع میباشند. ایجاد کیست کلیه در اثر افزایش سن شایع میباشد و معمولاً باعث ایجاد علائم نمیشود.سونوگرافی کلیه با استفاده از امواج صوتی جهت تشخیص کیست در کلیه به کار برده میشود و برای تشخیص کیستهای کوچک نیز بسیار مناسب میباشد. اگر کیست های کلیوی بیش از حد بزرگ شوند، ممکن است عفونی، دردناک و سبب به وجود آمدن علائمی دیگر شوند.
شما میتوانید برای انجام سونوگرافی کلیه و مجاری ادراری در تهران به مرکز سونوگرافی و رادیولوژی شقایق واقع در منطقه یوسف آباد مراجعه نمایید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 88553155 - 021 اقدام نمایید.
علت کیست کلیه چیست؟
هنوز مشخص نیست چه چیزی باعث تشکیل کیست کلیه میشود. یک نظریه میگوید کیست کلیه زمانی رشد میکند که لایه سطحی کلیه ضعیف شده و کیسه (دیورتیکول) تشکیل میشود. سپس این کیسه پر از مایع شده، از کلیه جدا شده و به شکل یک کیست درمیآید. هرکلیه تقریباً دارای یک میلیون لوله کوچک است و کار جمعآوری زهراب را انجام میدهند. ممکن است کیستها زمانی رشد کنند که یکی از این لولهها مسدود، متورم و حاوی مایع شود. هرچه سن بالاتر میرود احتمال شکل گرفتن کیست کلیه نیز بیشتر میشود. حدوداً 25 درصد افراد تا سن 40 سالگی کیست کلیه خواهند داشت. تا 50 سالگی این درصد در افراد به 50 افزایش خواهد یافت. مردان بیشتر از زنان در معرض ریسک رشد کیست کلیه قرار دارند. به نظر نمیرسد عواملی همچون رژیم غذایی و سبک زندگی تأثیری بر ریسک تشکیل این نوع کیستها داشته باشند.
علائم کیست کلیه
علائم کیست کلیه شامل موارد زیر میشود:
- تب
- احساس درد در قسمت فوقانی شکم
- ادرار تیره
- احساس درد در پشت یا پهلو
- عدم کنترل فشار خون
- بی اشتهایی
- خون ادراری
- کاهش وزن
انواع کیست کلیه
سه نوع اصلی بیماریهای کیستی کلیوی شامل موارد زیر میباشند:
- بیماری کلیه پلیکیستیک (PKD)
بیماری کلیه پلیکیستیک معمولاً ارثی میباشد. ژنهای معیوب باعث رشد کیست در کلیهها میشوند. در این حالت در هر دو کلیه کیست ایجاد میشود؛ ولی امکان دارد کیست در یکی از کلیهها زودتر ایجاد شود. این بیماری یکی از دلایل شایع نارسایی کلیوی میباشد و به طور یکسان هم در مردان و هم در زنان در تمامی نژادها بروز میکند. در حال حاضر درمانی برای بیماری کلیه پلیکیستیک وجود ندارد؛ ولی پزشکان به منظور جلوگیری از رشد کیست و بهبود عملکرد کلیه در حال انجام تحقیق در مورد این بیماری هستند.
- بیماری کلیه کیستیک مدولاری (MCKD)
کیستهای مدولاری در بخش داخلی (مدولا) کلیه ایجاد میشوند. کلیه در اثر نازک شدن بخش داخلی تحلیل پیدا میکند. این بیماری معمولاً در افراد بین 20 تا 50 سال باعث نارسایی کلیوی میشود. در برخی از موارد، هیچ سابقه خانوادگی وجود ندارد. این حالت میتواند نشاندهنده جهش ژنتیکی باشد. این بیماری مشابه بیماری نفرونوفتیزیس نوجوانی میباشد.
- بیماری کلیه اسفنجی مدولاری
در بیماری کلیه اسفنجی مدولاری، کیست در مجرای جمعکننده ادرار و توبولهای یک یا هر دو کلیه ایجاد میشود. امکان دارد این بیماری مادرزادی باشد و در برخی از موارد عوامل ارثی باعث بروز این بیماری میشوند. این که جهش ژنتیکی باعث این بیماری میشود و یا عوامل مادرزادی در بروز این بیماری دخیل هستند، هنوز به طور کامل مشخص نمیباشد. علت اصلی ایجاد بیماری کلیه اسفنجی شناخته شده نمیباشد و درمانی برای این بیماری وجود ندارد. این بیماری به ندرت باعث نارسایی کلیوی میشود. البته امکان دارد نارسایی کلیوی در اثر عفونتهای مکرر یا سنگ کلیه ایجاد شود.
آیا کیست کلیه خطرناک است؟
معمولاً کیست ها مشکلی ایجاد نمی کنند. با این حال، گاهی اوقات می توانند منجر به عوارضی شوند، از جمله:
- عفونت در کیست
- ترکیدن کیست
- انسداد ادرار از کلیه
- فشار خون بالا
- کلیه پلی کیستیک با گذشت زمان می تواند به کلیه ها آسیب برساند. تقریباً نیمی از افراد مبتلا به این بیماری در سن ۶۰ سالگی دچار نارسایی کلیه می شوند.
تشخیص کیست کلیه با سونوگرافی
در بیشتر موارد کیست کلیه در زمان آزمایش های تصویربرداری تشخیص داده می شود. در برخی از موارد کیست های کلیه دارای دیواره ضخیم تری هستند و به جای مایع، حاوی مواد جامد هستند. پزشک از آزمایشهای تصویربرداری برای بررسی این کیست ها و تشخیص کیست های خوش خیم از سرطان استفاده می کند. در این روش، پزشک با استفاده از مقداری ژل مخصوص که هیچ گونه عوارض جانبی ندارد و برای پوست هیچ گونه حساسیتی ایجاد نمیکند بر روی شکم شما آغشته می کند. بعد از انجام این کار ابتدا با دستگاه سونوگرافی بر روی شکم شما نواحی مختلف را مورد بررسی قرار می دهد و تصویر درون بافت های بدن شما بر روی مانیتور به نمایش می آید.
آمادگی قبل از سونوگرافی کلیه
سونوگرافی کلیه نیاز به آمادگی خاصی مانند پرهیز غذایی یا مصرف دارو ندارد.
عوارض جانبی سونوگرافی کلیه
سونوگرافی را میتوان عکسبرداری بدون درد با استفاده از امواج فراصوت تعریف کرد که ممکن است این امواج، آسیب زننده به نظر برسند. در واقع سونوگرافی به طور کامل روی پوست انجام میشود و به اعضای داخلی بدن نمیرسد.
درمان کیست کلیه
اگر کیست کلیه شما علامت خاصی نداشته باشد و عملکرد کلیه را مختل نکند، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشید. در عوض، پزشک ممکن است توصیه کند که یک آزمایش تصویربرداری مانند سونوگرافی را به صورت دوره ای انجام دهید تا بررسی شود که کیست کلیه شما بزرگ شده است یا تغییری نمی کند. اگر کلیه تغییر کند و منجر به بروز علائم شدید شود، ممکن است در آن زمان نیاز به درمان داشته باشید.
اسکلروتراپی
کیست های کلیوی که باعث علائم می شوند ممکن است نیاز به درمان داشته باشند، به ویژه اگر جریان ادرار یا خون را از طریق کلیه ها مسدود کنند. در این موارد، پزشک ممکن است تخلیه کیست را با استفاده از روشی به نام اسکلروتراپی توصیه کند. در طول اسکلروتراپی، پزشک از سونوگرافی برای هدایت سوزن به کیست استفاده می کند. کیسه مایعات با سوزن سوراخ شده و تخلیه می شود. در مرحله بعد، پزشك برای محكم كردن بافت اطراف، محلول نمكی را به آن ناحیه تزریق می كند تا از ایجاد كیست دیگر جلوگیری شود. این روش با استفاده از بی حسی موضعی و به صورت سرپایی انجام می شود.
جراحی برای برداشتن کیست
یک کیست بزرگ یا علامت دار که عملکرد کلیه را تحت تأثیر قرار می دهد ممکن است برای تخلیه و برداشتن آن نیاز به جراحی داشته باشد. این عمل تحت بیهوشی عمومی انجام می گیرد. جراحان اغلب کیست ها را از طریق چند برش کوچک به روش لاپاروسکوپی از بین می برند. آنها عمل جراحی را با استفاده از دوربین و ابزارهای کوچک انجام می دهند. ابتدا جراح کیست را تخلیه می کند. سپس دیواره های کیست را برش داده و می سوزانند.
شما میتوانید در مرکز مجهز سونوگرافی و رادیولوژی شقایق تهران، انواع سونوگرافی بارداری را با دقت بالا انجام دهید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر از این مرکز با شماره تلفن 88553155 - 021 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق
تلفن : 88553155 - 021
آدرس مطب 2 : تهران ، ونک ، خیابان ملاصدرا ، خیابان پردیس ، پلاک ۱۵ ، واحد ۱۲ ، طبقه چهارم ، رادیولوژی و سونوگرافی پردیس ونک
تلفن : 88782900 - 021 | 88203875 - 021
-
همه چیز در مورد سونوگرافی کلیه
تاریخ انتشار : 1400-01-15تاریخ بروز رسانی : 1403-08-30 -
سونوگرافی رنگی شریان های کلیه
تاریخ انتشار : 1400-01-19تاریخ بروز رسانی : 1402-07-29 -
سونوگرافی همزمان کلیه ها مجاری ادراری و پروستات
تاریخ انتشار : 1400-02-16تاریخ بروز رسانی : 1402-07-30 -
عکس رنگی کلیه (IVP) چیست و چگونه انجام می شود؟
تاریخ انتشار : 1400-11-28تاریخ بروز رسانی : 1402-05-09 -
نارسایی کلیه چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-04-31تاریخ بروز رسانی : 1402-05-11 -
دانستنیهایی درباره کلیه نابجا یا کلیه اکتوپیک
تاریخ انتشار : 1401-05-19تاریخ بروز رسانی : 1402-05-11 -
بیوپسی کلیه تحت گاید سونوگرافی
تاریخ انتشار : 1401-08-30تاریخ بروز رسانی : 1402-05-13 -
اندازه طبیعی کلیه ها در بزرگسالان
تاریخ انتشار : 1401-10-03تاریخ بروز رسانی : 1403-06-28 -
علت علائم و درمان بزرگ شدن کلیه
تاریخ انتشار : 1401-10-06تاریخ بروز رسانی : 1403-07-17
با سلام و خسته نباشید درباره علائم کیست کلیه ، روش تشخیص کیست کلیه و درمان کیست کلیه مطالب خوبی در این مقاله میشود مطالعه کرد فقط لطفی بفرمایید در باره عوارض درمان به موقع یا عوارض درمان نکردن آن نیز مطلبی بگذارید سپاس فراوان
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .