آپاندیسیت یا التهاب آپاندیس چیست؟
آپاندیس زائده کوچکی است که به روده متصل شده است و در سمت راست پایین شکم قرار دارد. از آنجا که مجرای آپاندیس کوچک است ممکن است به خوبی تخلیه نشود؛ لذا انسداد ایجاد شده در آن باعث تکثیر باکتریها در داخل آپاندیس شده که این میتواند منجر به تشکیل چرک و تورم و فشار دردناک در شکم شما شود. این اندام توخالی، معمولاً در ربع تحتانی سمت راست شکم قرار دارد. بااینحال، بسته به اینکه مشکلات رشدی غیرطبیعی از جمله چرخش ناقص روده یا هر شرایط خاص دیگری مانند بارداری یا جراحیهای قبلی شکم وجود داشته باشد، میتواند تقریباً در هر ناحیه از شکم قرار گیرد، بنابراین آپاندیس تمامی افراد در یک محل قرار ندارد و گاهی اوقات میتواند در پشت روده بزرگ، پشت کبد یا در لگن قرار داشته باشد. آپاندیسیت، التهاب و عفونت آپاندیس ورمی فرم است که معمولاً به صورت حاد و در عرض ۲۴ ساعت و یا حتی به عنوان یک بیماری مزمن نیز ظاهر میشود. سونوگرافی شکمی روشی برای تشخیص تورم آپاندیس است. با استفاده از امواج صوتی و با فرکانس بالا تصاویری از بافت، اندام و عروق خونی میگیرد. سونوگرافی میتواند نحوه عملکرد اعضای داخلی بدن را به پزشک نشان دهد.
سونوگرافی روش با ارزشی در بررسی تشخیص های افتراقی آپاندیسیت حاد است و انجام آن در تمام بیمارانی که تشخیص بالینی آپاندیسیت حاد در آنها دو پهلو و نامشخص است پیشنهاد می شود. در مرکز سونوگرافی و رادیولوژی شقایق تهران، تشخیص آپاندیسیت با سونوگرافی انجام میشود. شما می توانید جهت هماهنگی و رزرو نوبت از طریق تماس با شماره تلفن 88553155 - 021 اقدام نمایید.
علت به وجود آمدن آپاندیسیت
برخی از پزشکان معتقدند که ایجاد گرفتگی و مسدود شدن آپاندیس می تواند یکی از دلایل ابتلا به این عارضه باشد. انسداد در آپاندیس می تواند جزیی و یا کلی باشد. در صورتی که گرفتگی به صورت کامل باشد آپاندیس باید از بدن خارج شود. زمانی که آپاندیس مسدود می شود محیطی مناسب برای تکثیر باکتری ها خواهد شد و در این منطقه چرک ایجاد شده و به رگ های خونی فشار وارد شده و دردناک می شود. در زمانی که آپاندیس پاره شود مواد فاسد به داخل شکم ریخته شده و بیمار باید به طور اورژانسی جراحی شود. همچنین ممکن است انباشته شدن مدفوع در این قسمت باعث آپاندیسیت شود. از دلایل دیگری که می توان به آن اشاره کرد:
- ایجاد شدن تومور
- بزرگ شدن غدد لنفاوی
- ایجاد آسیب در قسمت مورد نظر
- پیچ خوردگی
علائم آپاندیس
درد آپاندیسیت اغلب با گرفتگی و درد خفیف در ناحیه فوقانی شکم یا ناف شروع و سپس به سمت پایین سمت راست شکم منتقل میشود. این درد اغلب:
- ناگهانی شروع میشود.
- هنگام حرکت یا سرفه بدتر میشود.
- آنقدر شدید است که شما را از خواب بیدار میکند.
- شدیدتر و متفاوتتر از سایر دردهای شکمی است که تاکنون تجربه کردهاید.
- در عرض چند ساعت بدتر میشود.
- سایر علائم احتمالی آپاندیسیت شامل موارد زیر است:
- از دست دادن اشتها
- سوءهاضمه
- حالت تهوع
- استفراغ
- تورم شکم
- تب خفیف
امکان بروز مشکلات روده نیز وجود دارد، ازجمله:
- اسهال
- یبوست
- نیاز بیشتر به اجابت مزاج
- مشکل در خروج گاز شکم
تشخیص آپاندیسیت
تشخیص آپاندیسیت کمی دشوار است؛ زیرا نشانه های آپاندیسیت اغلب مبهم و یا شبیه به سایر بیماری های دیگر مانند مشکلات کیسه صفرا ، عفونت مثانه یا عفونت ادراری، بیماری کرون، التهاب معده، عفونت روده و مشکلات تخمدان است. در نتیجه برای تشخیص آپاندیسیت آزمایش های زیر انجام می شود:
- معاینه شکم برای تشخیص التهاب
- آزمایش ادرار برای از بین بردن عفونت ادراری
- معاینه مقعدی
- آزمایش خون برای تشخیص در حال مبارزه بودن بدن با عفونت
- سونوگرافی و یا CT اسکن
عوارض آپاندیسیت
آپاندیسیت میتواند عوارض جدی ایجاد کند، مانند:
۱. پارهشدن آپاندیس
این عارضه منجر به پخششدن التهاب و عفونت در سراسر شکم میشود (پریتونیت). این وضعیت تهدیدکنندهی حیات، نیازمند مداخله فوری برای عمل جراحی برداشتن آپاندیس و تمیزکردن حفره شکمی است.
۲. تشکیل آبسه
بعد از پارهشدن آپاندیس ممکن است کیسهای از چرک و عفونت تشکیل شود که به آن «آبسه» میگویند. در واقع آبسه با تشکیل پوششی دور آپاندیس پارهشده مانع از پخششدن عفونت در تمام شکم میشود. برای درمان این عارضه در بیشتر موارد، جراح با قراردادن یک لوله در داخل آبسه از طریق دیواره شکمی، آن را تخلیه میکند. لوله به مدت حدوداً دو هفته در محل باقی میماند و همزمان به بیمار آنتیبیوتیک داده میشود تا عفونت رفع شود. پس از رفعشدن عفونت، آپاندیس توسط جراح برداشته میشود. در برخی موارد جراح آبسه را تخلیه کرده و بلافاصله آپاندیس را خارج میکند.
تشخیص تورم آپاندیس با سونوگرافی
در بیماران با علائم بالینی آپاندیسیت حاد، بررسی سونوگرافیک سایر ارگانهاي شکمی و حفره لگن ارزشمند می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده در ارزیابی تشخیصی درد حاد شکمی خصوصاً در مواردي که از نظر بالینی و آزمایشگاهی آپاندیسیت حاد مورد شک است سونوگرافی از دقت و صحت بالایی برخوردار است؛ زیرا تشخیص آپاندیسیت حاد با یافتن نماي تیپیک سونوگرافیک آن در درصد بالایی از موارد تشخیص علت شکم حاد را مقدور می سازد و علاوه بر آن بر اساس یافته هاي حاصل از این بررسی سونوگرافی در مواردي که تشخیص علت شکم حاد غیر از آپاندیسیت باشد کمک کننده است و می تواند تشخیص را مشخص کند، بنابراین سونوگرافی در ارزیابی شکم حاد از صحت بالایی برخوردار است.
آمادگی قبل از سونوگرافی
- چنانچه قصد انجام سونوگرافی شکمی دارید، باید یک سری مراقبتهای قبل از انجام سونوگرافی را به خوبی رعایت کنید تا نتایج دقیقتری ارائه شود.
- قبل از اینکه سونوگرافی شکمی انجام دهید لازم است ناشتا باشید. بدین معنا که ۸-۱۲ ساعت قبل چیزی میل نکنید؛ چرا که زمانی که غذا بخورید یا آبی بنوشید ممکن است در حین انجام سونوگرافی شکمی اختلالی برای تکنسین ایجاد شود و نتواند گزارشی دقیق به شما ارائه دهد.
نحوه انجام سونوگرافی شکم
پزشک از شما میخواهد بر روی تخت دراز بکشید و دکمههای لباس خود را باز کنید. پس از آن مقداری ژل مخصوص که هیچگونه عوارض جانبی ندارد را بر روی بدن شما قرار می دهد. سپس با استفاده از دستگاه پروب، ژل را شروع به مالیدن بر روی شکم شما می کند. این ژل هیچ گونه مشکل خاصی برای پوست شما ایجاد نمیکند. تصاویری از آپاندیس با استفاده از دستگاه پروب بر روی مانیتور به نمایش درمی آید.
عوارض سونوگرافی شکم
اولتراسوند تشخیصی روشی ایمن و بدون خطر است که از امواج صوتی با قدرت کم استفاده میکند و خطری ندارد.
زمان مراجعه به پزشک
درصورتیکه شکم درد دارید و شدت درد به حدی است که نمیتوانید بنشینید یا بایستید حتماً برای تشخیص علت درد باید به پزشک مراجعه کنید. به تعویق انداختن مراجعه کار درستی نیست و ممکن است منجر به ایجاد عارضه یا پارگی آپاندیس شود.
راهکارهای درمان تورم آپاندیس
بستگی به این که آپاندیس فرد چه وضعی داشته باشد، پزشک می تواند برنامه های درمانی متفاوتی را پیشنهاد دهد. این برنامه ها معمولاً شامل یک یا چند مورد بعدی هستند:
- برداشتن آپاندیس به روش لاپاراسکوپی یا جراحی باز
- تخلیه عفونت با سوزن یا جراحی برای تخلیه آبسه ها
- تجویز درمان دارویی با آنتی بیوتیک ها
- تجویز درمان با مسکن
- تجویز درمان با سروم های مایع
- پیشنهاد رژیم های مایعات
در موارد نادر، آپاندیس ممکن است بدون نیاز به جراحی بهتر شود؛ اما در بیشتر موارد، فرد نیاز به جراحی برای برداشتن آپاندیس دارد. این جراحی با نام آپاندکتومی نیز شناخته می شود. اگر فرد آبسه باز نشده داشته باشد، پزشک میتواند پیش از آغاز جراحی اقدام به درمان آبسه کند. برای شروع کار، پزشکان معمولاً درمان دارویی با آنتی بیوتیک را تجویز میکنند.
آیا می توان از التهاب آپاندیس پیشگیری کرد؟
هیچ راهی برای پیشگیری از آپاندیسیت وجود ندارد؛ اما ممکن است در افرادی که غذاهای سرشار از فیبر مانند میوه ها و سبزیجات تازه مصرف می کنند، کمتر دیده شود.
شما میتوانید برای انجام سونوگرافی کلیه و مجاری ادراری در تهران به مرکز سونوگرافی و رادیولوژی شقایق واقع در منطقه یوسف آباد مراجعه نمایید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 88553155 - 021 اقدام نمایید.
آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق
تلفن : 88553155 - 021
آدرس مطب 2 : تهران ، ونک ، خیابان ملاصدرا ، خیابان پردیس ، پلاک ۱۵ ، واحد ۱۲ ، طبقه چهارم ، رادیولوژی و سونوگرافی پردیس ونک
تلفن : 88782900 - 021 | 88203875 - 021
-
سونوگرافی شکم چه کاربردی دارد؟
تاریخ انتشار : 1400-03-10تاریخ بروز رسانی : 1402-07-30 -
نکات مهم سونوگرافی شکم و لگن
تاریخ انتشار : 1396-03-27تاریخ بروز رسانی : 1403-07-11 -
سونوگرافی لگن برای تشخیص کیست تخمدان
تاریخ انتشار : 1395-09-18تاریخ بروز رسانی : 1402-07-29 -
سونوگرافی لگن برای بررسی رحم و تخمدان ها
تاریخ انتشار : 1395-10-10تاریخ بروز رسانی : 1402-07-29 -
هر آنچه باید در مورد سونوگرافی لگن بدانید
تاریخ انتشار : 1395-12-14تاریخ بروز رسانی : 1403-08-03 -
علت انجام سونوگرافی شکم چیست؟
تاریخ انتشار : 1400-05-28تاریخ بروز رسانی : 1402-08-06 -
ارزش تشخیصی سونوگرافی در بیماران مشکوک به آپاندیسیت حاد
تاریخ انتشار : 1401-02-05تاریخ بروز رسانی : 1402-05-10 -
سونوگرافی جهت تشخیص آسیت شکم
تاریخ انتشار : 1401-02-12تاریخ بروز رسانی : 1402-05-10 -
سونوگرافی آندومتریوز چیست و چه کاربردی دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-02-28تاریخ بروز رسانی : 1402-05-10 -
بررسی علت دردهای شکمی با سونوگرافی
تاریخ انتشار : 1401-04-27تاریخ بروز رسانی : 1402-05-16 -
تشخیص بزرگ شدن ارگان های شکمی با سونوگرافی
تاریخ انتشار : 1401-09-04تاریخ بروز رسانی : 1402-05-13 -
تشخیص و درمان عفونت لگن در زنان
تاریخ انتشار : 1401-11-19تاریخ بروز رسانی : 1403-08-03
سونوگرافی آپاندیسیت روش دقیقی برای تشخیص التهاب آپاندیس هست آیا ؟ یا روش های دیگری نیز وجود دارد ؟
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .