تشخیص جابجایی استخوان های رادیوس و اولنا ساعد با رادیولوژی از دست
استخوان اولنا دومین استخوان دراز ساعد است که به صورت موازی و مستقیم با استخوان رادیوس در ساق دست فعالیت دارد. وظیفه این استخوان تثبیت کننده ساق دست وهمراه با رادیوس چرخش دست را برای ساعد ممکن می سازد. استخوان اولنا در قسمت فوقانی ساعد با هومروس در آرنج با کمک مفصل به هم متصل می شوند و در قسمت تحتانی اولنا با دیستال مفصل می شود تنه این استخوان به شکل مثلث می باشد. وظیفه این استخوانها رشد طبیعی بافتهای نرم اطراف استخوان است و امکان حرکت و انعطاف پذیری بافتها را برای حرکات و فرمانپذیری اندام ممکن می سازد. در رفتگی آرنج، آسیب است که موجب می شود استخوان های ساعد یعنی رادیوس و اولنا از راستای صحیح خود خارج می شوند و دیگر در راستای صحیح نسبت به استخوان بازو (هموروس) قرار ندارند. دررفتگی آرنج، بعد از دررفتگی شانه، شایع ترین آسیب در رفتگی مفصلی است.
در رفتگی آرنج میتواند از نوع جزئی (نیمه دررفتگی یا کجی و ایجاد فاصله کوچک بین سطوح مفصلی) و یا کامل (ایجاد فاصله ی زیاد بین سطوح مفصلی و جا به جایی کامل استخوان ها) باشد. شکستگی اگر در یک استخوان باشد معمولاً جابجایی زیادی ندارد؛ ولی اگر هر دو استخوان شکسته شده باشند محل شکستگی معمولاً در بالغین جابجایی زیادی دارد.
برای بازگرداندن استخوان به جای قبلی خود باید جا اندازی مفصل با دست صورت گیرد. دررفتگی آرنج می تواند باعث وارد شدن آسیب به ساختارها و بافت های اطراف، خصوصاً رباط های آرنج، نیز شود. دررفتگی می تواند همراه با شکستگی رادیوس یا اولنا باشد و همچنین ممکن است به عصب ها و رگ های خونی گذرنده از نزدیکی آرنج نیز آسیب وارد شود. پزشک ابتدا برای تشخیص میزان شکستگی با گرفتن عکس رادیولوژی محل، میزان شکستگی را تشخیص داده و نوع درمان را بررسی می کند. روش درمان بستگی به میزان آسیب دارد درمان می تواند به صورت باز یا بسته انجام گیرد.
عکس از دست یکی از روشهای تشخیص و شناسایی برخی مشکلات مانند شکستگی ها در استخوان دست است. شما برای انجام این روش میتوانید به مرکز رادیولوژی و سونوگرافی شقایق در تهران مراجعه نمایید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت با شماره تلفن 88553155 - 021 تماس حاصل فرمایید.
علائم شکستگی ساعد
- درد ناگهانی و شدید
- ناتوانی در راست کردن آرنج
- تورم در محل شکستگی استخوان
- کبودی و خون مردگی اطراف آرنج
- احساس درد هنگام لمس و دست زدن به آرنج
- کرختی و بیحسی در یک یا چند انگشت
- درد هنگام حرکت مفصل
انواع شکستگی های ساعد دست
1 . بدون جا به جایی استخوان ها
قطعات شکسته شده گاهی در امتداد هم قرار گرفته و در یک خط باقی می مانند.
2. شکستگی با جا به جایی استخوان ها
گاهی نیز قطعات شکسته شده جابه جا می شوند و از محل قبل خود فاصله می گیرند.
3. شکستگی همراه با عفونت و خونریزی
گاهی شکستگی بسیار شدید وحاد بوده و جراحت همراه با خون ریزی اتفاق می افتد. در این حالت قسمتی از استخوان از پوست بیرون زده و پوست را می شکافد. این شکستگی به دلیل خونریزی و عفونت نیاز به درمان و جراحی فوری دارد.
مزایای رادیولوژی
رادیولوژی به پزشک این امکان را میدهد که با کمترین عارضهای، به داخل بدن بیمار راه پیدا کند و از آن اطلاعات بگیرد.
- تسریع تشخیص بیماریها از یکدیگر: با گرفتن تنها چند عکس رادیولوژی ، پزشک میتواند تشخیص درست بیماری را در فرد بدهد و سریعاً اقدامات درمانی را شروع کند.
- صرف کمترین زمان برای تشخیص بیماریها: پزشک طی مدت کوتاهی و با توجه به عکسهای رادیولوژی و دیگر آزمایشهای بیمار، تصمیم میگیرد که فرد نیاز به جراحی دارد یا نه. صرف این زمان اندک کاملاً به نفع بیمار است.
- افزایش دقت: ارائه تصویری دقیق از چند نقطه بدن، اطلاعات زیادی را در خصوص عملکرد اندامهای بدن در اختیار پزشک قرار میدهد و قدرت تصمیمگیری او را برای بهتر درمان کردن بیماری بالا میبرد.
نحوه انجام رادیولوژی ساعد
بخشی از بدن شما که قرار است رادیوگرافی روی آن انجام شود، بین دستگاه اشعه ایکس و فیلم عکاسی یا سنسور دیجیتال اشعه ایکس قرار میگیرد. در حینی که ماشین به طور مختصر امواج الکترومغناطیسی (پرتو) را به بدنتان میفرستد که فیلم را در مقابل انعکاس ساختار داخلی بدنتان قرار میدهد، باید آرام و بیحرکت بمانید. میزان پرتودهی ناشی از عکسبرداری رادیولوژی مضر نیست، البته پزشک درصورتیکه باردار هستید، احتیاط های ویژه ای را در نظر خواهد گرفت.
در رادیوگرافی، استخوانها، کلسیفیکاسیون (انباشته شدن تودههای کلسیم در بافتهای بدن)، برخی از تومورها و مواد متراکم دیگر به رنگ سفید یا روشن دیده میشوند؛ زیرا آنها پرتوی نور را جذب میکنند. بافتهای نرم و با تراکم کمتر و شکستگیهای ایجاد شده در استخوانها باعث عبور پرتوها در بدن میشوند و از این رو این قسمتها در تصویر رادیوگرافی تیرهتر به نظر میرسند.
در بیشتر مواقع عکس رادیولوژی از جهات مختلف گرفته میشود. اگر در یک اندام دچار شکستگی هستید، ممکن است پزشک معالج یک رادیوگرافی مقایسهای را از اندام آسیب ندیدهی شما بخواهد. مدت زمان انجام عکسبرداری رادیولوژی در حدود ۱۰ دقیقه طول میکشد. این تصاویر بهسرعت آماده میشوند. اشعه ایکس میتواند شکستگی استخوان و جابجایی استخوان ها (فاصله بین استخوان های شکسته) را نشان دهد.
اقدامات قبل از انجام رادیولوژی
- قبل از انجام رادیولوژی، بیمار باید تمام اشیاء فلزی همراه خود را دربیاورد.
- رادیوگرافی با اشعه ایکس برای زنان باردار ممنوع است؛ اما گاهی اوقات با نظر پزشک انجام میگیرد. در صورتی که در بیمار احتمال بارداری وجود داشته باشد، باید حتماً کارشناس رادیولوژی را مطلع کند.
درمان شکستگی ساعد
درمان این شکستگی ها به صورت جااندازی و سپس بی حرکت کردن شکستگی است. جااندازی ممکن است به طریقه بسته یا باز باشد.
جااندازی بسته
در درمان شکستگی استخوان ساعد، جااندازی استخوان ها باید بسیار دقیق باشد. ساعد از دو استخوان ردیوس و اولنا تشکیل شده که با هم کار می کنند. اگر یکی از آنها در وضعیت مناسب جوش نخورد هماهنگی در حرکات بین دو استخوان از بین رفته و در نتیجه ممکن است چرخش ساعد دچار مشکل شود. اگر محل شکستگی جابجایی نداشته باشد درمان به صورت گچ گیری کل اندام فوقانی از کف دست تا بالای بازو است. آرنج را در این گچ در زاویه ۹۰ درجه قرار می دهند. در این موارد پزشک معالج تا سه هفته هر هفته یک رادیوگرافی از ساعد تهیه می کند تا اگر شکستگی جابجایی پیدا کند زود متوجه آن شود.
برای درمان شکستگی استخوان ساعد در صورتیکه شکستگی استخوان های ساعد جابجایی داشته باشند سعی در جااندازی شکستگی می شود. در صورتیکه شکستگی جا افتاد درمان به صورت گچ گیری به صورتی است که ذکر شد. در صورتیکه جااندازی بسته موفقیت آمیز نباشد درمان بهصورت عمل جراحی خواهد بود. برای درمان شکستگی استخوان ساعد اگر شکستگی استخوان های ساعد در بالغین اگر همراه با جابجایی باشند نیاز به عمل جراحی دارد.
جااندازی باز
در جااندازی باز شکستگی های ساعد، پزشک ارتوپ،د پوست و عضلات ساعد را برش داده و به کنار میزند، استخوان های شکسته شده را نمایان کرده و محل شکستگی را زیر دیده مستقیم دقیقاً جااندازی کرده و با پیچ و پلاک به یکدیگر فیکس میکند. در کودکان، پزشک ممکن است از نیل داخل استخوانی برای بیحرکت کردن شکستگی استفاده کند؛ ولی در بالغین در غالب موارد از پیچ و پلاک استفاده میشود.
پس از جراحی کل اندام فوقانی در یک آتل بلند گذاشته میشود. آتل معمولاً پس از ۲-۱ هفته خارج شده و حرکات آرنج و مچ دست شروع میشود. شکستگی استخوان های بالغین معمولاً به ۱۲- ۱۰ هفته زمان برای جوش خوردن نیاز دارد. در این مدت بیمار باید بطور مرتب نرمش های مخصوصی را برای حرکات آرنج و مچ دست انجام دهد تا دچار خشکی مفصلی نشود. در این مدت بیمار باید از بلند کردن اجسام با دست آسیب دیده امتناع کند.
عوارض رادیولوژی
رادیولوژی که با اشعه در ارتباط است، برای زنان باردار خطرناک است و میتواند منجر به بروز ناهنجاریهای جنین شود. احتمال بسیار کمی برای ابتلا به سرطان در اثر تشعشعات شدید وجود دارد، هر چند که فواید تشخیص دقیق از مضرات آزمون بیشتر است.
برای بررسی وضعیت ستون فقرات و استخوان های بلند تحتانی، از رادیولوژی فول اسپاین (Full Spine) استفاده می شود تا در یک تصویر بتوان تمام طول ستون فقرات یا اندام های بلند را به صورت به هم پیوسته مشاهده نمود. شما می توانید برای انجام رادیولوژی فول اسپاین (Full Spine) در تهران به مرکز سونوگرافی و رادیولوژی شقایق واقع در منطقه یوسف آباد مراجعه نمایید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 88553155 - 021 اقدام نمایید.
آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق
تلفن : 88553155 - 021
آدرس مطب 2 : تهران ، ونک ، خیابان ملاصدرا ، خیابان پردیس ، پلاک ۱۵ ، واحد ۱۲ ، طبقه چهارم ، رادیولوژی و سونوگرافی پردیس ونک
تلفن : 88782900 - 021 | 88203875 - 021
سلام من به خاطر زمین خوردن استخوان اسکافوئید دستم از وسط، بدون جا به جایی، شکسته و گچ گرفتم ، بعد از چند هفته میتونم با عکس گرفتن بفهمم دستم جوش خورده یا باید عمل جراحی شه؟
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .