منو مطب 1 : تهران، یوسف آباد، خیابان فتحی شقاقی، بین چهلستون و بیستون، پلاک 74، رادیولوژی و سونوگرافی شقایق - تلفن : 88553155 - 88553310
مطب 2 : تهران ، ونک ، خیابان ملاصدرا ، خیابان پردیس ، پلاک ۱۵ ، واحد ۱۲ ، طبقه چهارم ، رادیولوژی و سونوگرافی پردیس ونک - تلفن : 88782900 - 88203875
رادیولوژی دکتر سیف
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / سونوگرافی های بارداری / در بارداری چه سونوگرافی ضروری است؟

در بارداری چه سونوگرافی ضروری است؟

بسیاری از خانم ها برای اطمینان از داشتن یک بارداری سالم و کمک به آماده شدن برای تولد، میبایست از سونوگرافی استفاده کنند. سونوگرافی از جنین در دوران بارداری، یک نوع تکنیک تصویربرداری است که از امواج صوتی برای تولید تصاویر جنین در رحم استفاده می کند. تصاویر تولید شده بر روی صفحه نمایش نشان داده می شوند. این تصاویر سونوگرافی از جنین می تواند به پزشک در ارزیابی رشد و پیشرفت رشدی جنین کمک کند. این نوع تصویربرداری همچنین برای ارزیابی مشکلات احتمالی جنین و یا کمک به تأیید تشخیص مشکلات احتمالی استفاده می شود. این اسکن توسط فرد متخصص و آموزش دیده‌ای که سونوگرافیست نامیده می‌شود، انجام می‌شوند. انجام این اسکن بدون درد بوده و هیچ خطری برای مادر یا جنین ایجاد نمی کند و یک روش ایمن می باشد.

آنچه در این مطلب میخوانید

علل انجام سونوگرافی در بارداری

در موارد زیر انجام سونوگرافی جنین مؤثر خواهد بود:

  1. سونوگرافی برای تشخیص بارداری: در برخی موارد، جنین ممکن است خارج از رحم در لوله های فالوپ قرار داشته باشد. در این شرایط، احتمال بارداری اکتوپیک یا بارداری خارج رحم را مشخص خواهد کرد.
  2. تعیین هفته های بارداری: دانستن سن جنین می تواند پزشک را یاری کند تا نقاط عطف رشد جنین را در طول بارداری دنبال کند.
  3. تأیید تعداد جنین ها: اگر پزشک به بارداری چند قلو مشکوک باشد، در آن صورت انجام سونوگرافی جنین می تواند تعداد جنین را تعیین کند.
  4. ارزیابی رشد جنین: پزشک با استفاده از سونوگرافی جنین می تواند روند رشد جنین را دنبال کند. با استفاده از سونوگرافی می توان حرکات جنین، تنفس و ضربان قلب او را دنبال کرد. سونوگرافی اندام جنین و سونوگرافی اندازه جنین می تواند شاخصی از سلامت جنین باشد.
  5. بررسی جفت و میزان مایع آمنیوتیک: جفت غذا و اکسیژن لازم را به جنین می رساند. کاهش یا افزایش مایع آمنیوتیک می تواند اختلالاتی را در عملکرد جفت به دنبال داشته باشد. با استفاده از سونوگرافی می توان موقعیت جفت و میزان مایع آمنیوتیک اطراف جنین را ارزیابی نمود.
  6. شناسایی نواقص در جنین: سونوگرافی می تواند روشی برای غربالگری نواقص احتمالی در جنین باشد .( سونوگرافی آنومالی جنین )
  7. بررسی و ارزیابی عوارض: اگر خونریزی در بارداری یا سایر عوارض بارداری وجود داشته باشد، انجام سونوگرافی می تواند به تعیین علت عارضه کمک کند.
  8. انجام تست های پریناتال: برای انجام تست هایی مانند آمنیوسنتز یا نمونه برداری از پرزهای جنینی با استفاده از سونوگرافی سوزن وارد شده در رحم هدایت می گردد.
  9. تعیین موقعیت جنین قبل از زایمان: در اغلب موارد جنین تا اواخر سه ماهه سوم بارداری در موقعیتی قرار می گیرد که سر آن در ابتدا قرار دارد (سر جنین رو به پایین و به سمت دهانه رحم است). با استفاده از سونوگرافی می توان موقعیت جنین را بررسی کرد و در مورد نحوه زایمان تصمیم گرفت.
  10. به خاطر داشته باشید سونوگرافی برای تعیین جنسیت جنین نیز کاربرد دارد؛ اما سونوگرافی جنین باید به دلایل مجاز پزشکی انجام شود و صرفاً وسیله ای برای تعیین جنسیت جنین نخواهد بود.
سونوگرافی بارداری

سونوگرافی های دوران بارداری

علت اهمیت سونوگرافی در سه ماهه اول، شنیدن ضربان قلب جنین و تخمین سن او و همچنین اندازه‎گیری دور سر و قد او است. رشد کودک در این دوران یک میلی‌متر در روز است. همچنین دلیل دیگر اهمیت آن فهمیدن این مطلب است که بارداری داخل رحم یا خارج رحم است. این سونوگرافی در هفته‌های 6 تا 8 بارداری انجام می‎شود و بهتر است قبل از آن به اندازه کافی آب نوشیده باشید؛ زیرا امواج فراصوت از مایعات بهتر عبور می‎کنند.

سه ماهه دوم

اطلاع از شرایط نوزاد در این مرحله برای داشتن یک بارداری سالم ضروری است. عموماً بین هفته 18 تا 20 برای خانم‎ها سونوگرافی تجویز می‎شود که می‎تواند جزئیات زیادی از کودک را نشان دهد. به این مرحله در بارداری سالم اسکن آناتومی گفته می‎شود و مدت زمان آن بین 20 تا 45 دقیقه است. در صورت داشتن چند قلو این مدت زمان افزایش می‎یابد. در این مرحله از بارداری سالم پزشک به بررسی بخش‎های مختلف بدن جنین می‎پردازد؛ اما دیدن قسمت‌هایی مثل شکم و کلیه های او برای پزشک دشوار است. اینجا مرحله‌ای است که جنسیت جنین نیز مشخص می‎شود و تمام موارد غیر طبیعی اعم از ضربان قلب، وضعیت مغزی، کلیه ‎ها و کبد او برای اطمینان از روند دوران بارداری سالم، بررسی می‎شود. در این آزمایش پزشک انگشتان کودک را می‎شمارد و میزان مایع جنینی را اندازه می‎گیرد.

سه ماهه سوم

سونوگرافی معمولاً در سه ماهه سوم ضرورتی ندارد؛ اما گاهی اوقات پزشک بعد از هفته 35 نیز برای اطمینان از روند بارداری سالم شما این دستور را می‎دهد. شاید پزشک بخواهد به وضعیت قلبی کودک و رشدی او پی ببرد.گاهی اوقات ممکن است که نظر او در این مرحله در مورد نوع عمل یعنی سزارین یا زایمان طبیعی عوض شود و از طرفی اگر مادر از مشکلات گوارشی یا دیابت رنج ببرد، باید این سونوگرافی را برای داشتن بارداری سالم انجام دهد.

سونوگرافی چهارم که به علت اندازه‏ گیری وزن جنین به ویژه در نیمه دوم سه ماهه سوم بارداری سالم ضرورت دارد و زمانی مهم برای وزن‎گیری جنین است. در این زمان دور سر، طول استخوان ران، بای پاریتال و دور شکم توسط این سونوگرافی اندازه‎گیری شده و با توجه به منحنی تهیه شده، وزن جنین تخمین زده می‎شود.

سونوگرافی داپلر

سونوگرافی داپلر (Doppler ultrasound) فقط برای مشاهده جریان خون در جنین مورد استفاده قرار میگیرد. سونوگرافی داپلر جنین با یک دستگاه دستی به نام مبدل انجام می‎شود و نشان می‎دهد مواد مغذی کافی و اکسیژن به جفت و از جفت به جنین میرسد یا خیر. سونوگرافی داپلر می‌تواند سرعت جریان خون را اندازه‎گیری کند و با استفاده از سونوگرافی داپلر میتوان به کاهش جریان یا مسدودیت مسیر خون در رگهای اصلی پی برد. این سونوگرافی بعد از 28 هفتگی ارزش دارد و زودتر از این نباید انجام شود.

سونوگرافی سه بعدی

در سونوگرافی سه بعدی امواج صوتی با زوایای مختلف به بدن جنین تابانده می‌شود و انعکاس این امواج با کمک نرم افزارهای پیشرفته کامپیوتری تغییر داده می‌شود. اسکن اندام می‌تواند به شکل دستی و از سوی سونوگرافیست یا با دستگاه های جدیدتر، توسط پروپ دستگاه صورت گیرد و تصویر سه بعدی ارائه دهد.

روند انجام آن با سونوگرافی معمولی هیچ تفاوتی ندارد. نتایج برخی از مطالعات نشان داده که اگر نیم ساعت قبل از سونوگرافی سه بعدی از جنین یک لیوان آبمیوه طبیعی نوشیده شود، جنین در طول سونوگرافی هوشیارتر خواهد بود. براساس نگرش موجود در مراکز تصویر برداری مدت زمان انجام این سونوگرافی باید تا حد امکان کم باشد.

اينستاگرام دکتر سيف

انواع روش انجام سونوگرافی

سونوگرافی شکمی یا ابدومینال در بارداری:

سونوگرافی (Abdomen) از روی شکم انجام می‌شود. برای بهتر شدن کیفیت تصاویر از مقداری ژل مخصوص سونوگرافی در سطح پوست استفاده می‌شود. این نوع سونوگرافی در سه ماهه اول بارداری با مثانه پر و پس از ماه سوم به ‌دلیل وجود مایع اطراف جنین با مثانه خالی انجام می‌شود. اغلب سونوگرافی ها در دوران بارداری به صورت شکمی انجام می‌شود. از هفته پنجم حاملگی تا هفتم به دلیل کوچک بودن ساک بارداری، ممکن است سونوگرافی شکمی قادر به تشخیص بارداری نباشد و انجام سونوگرافی در این زمان به‌صورت واژینال ارجحیت دارد.

سونوگرافی واژینال:

سونوگرافی ترانس واژینال یا داخلی از راه واژن و با مثانه خالی انجام می‌شود. در این روش پروپ سونوگرافی مخصوص که قطر آن حدود ۲ سانتی‌متر هست، با یک پوشش محافظ یک‌بار مصرف پوشیده می‌شود. در این روش برای بهبود کیفیت تصاویر مقدار کمی ژل سونوگرافی روی انتهای پروپ استفاده می‌شود. به دلیل فاصله‌ی پروپ با دهانه سرویکس و نحوه ورود آن هیچ آسیبی به جنین نمی‌رساند. در طول ماه‌های چهارم و پنجم بارداری و ماه‌های مختلف بارداری بنا به درخواست پزشک برای بررسی طول دهانه‌ی رحم از سونوگرافی واژینال استفاده می‌شود؛ زیرا دقیق‌تر است.

عوارض جانبی سونوگرافی

سونوگرافی از امواج فراصوتی تشکیل شده و ضرری ندارد.


آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق
تلفن : 88553155 - 021

آدرس مطب 2 : تهران ، ونک ، خیابان ملاصدرا ، خیابان پردیس ، پلاک ۱۵ ، واحد ۱۲ ، طبقه چهارم ، رادیولوژی و سونوگرافی پردیس ونک
تلفن : 88782900 - 021 | 88203875 - 021

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید


نظرات کاربران درباره این مطلب :
فاطمه حسنی [ 1402-05-14 ]
سلام و عرض ادب به خاطر بالا بودن هزینه های تشخیصی در بارداری خیلی این مقاله کمک کننده هستش که مشخص میکنه چه سونوگرافی هایی برای زمان بارداری ضرورت داره مقاله بسیار مفیدی بود سپاس از وقتی که میگذارید برای تهیه این موضوعات

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
علائم و درمان حاملگی خارج از رحمعلائم و درمان حاملگی خارج از رحم

تشخیص حاملگی خارج رحم ساده نیست و معمولا پزشکان برای تشخیص از معاینه ی پزشکی ، آزمایش خون و سونوگرافی استفاده می کنند. ...

بررسی تأثیر کووید 19 بر وضعیت زنان بارداربررسی تأثیر کووید 19 بر وضعیت زنان باردار

در حال حاضر هیچ اطلاعات دقیقی مبنی بر اینکه آیا زنان باردار بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به بیماری کووید ۱۹ هستند یا خیر وجود ندارد اما به طور کلی ...

کاربرد رادیوگرافی جمجمهکاربرد رادیوگرافی جمجمه

رادیوگرافی جمجمه مجموعه‌ ای از تصاویر مرتبط با استخوان‌ های جمجمه است. اشعه ایکس در رادیوگرافی همانند نور یا امواج رادیویی نوعی از تشعشعات می‌ باشد که ...

نحوه تهیه عکس رادیولوژی از دستنحوه تهیه عکس رادیولوژی از دست

رادیولوژی دست از روش‌های تصویربرداری است که تصویر داخلی بدن را نمایش می دهد.دستگاه تصویربرداری با تابش پرتوها به بدن تصویری از بافت‌ها و اندام‌ ها ...

دو رحمی بودن چطور تشخیص داده میشود؟دو رحمی بودن چطور تشخیص داده میشود؟

رحم دو طرفه به دلیل رشد غیر طبیعی مجاری پارامزونفری رخ می‌ دهد. هنگامی که کانال‌ ها به درستی با هم در هم آمیخته نشوند رحم به دو بخش تقسیم می‌ شود ...

سونوگرافی جهت تشخیص آسیت شکمسونوگرافی جهت تشخیص آسیت شکم

آسیت نوعی بیماری است که در آن مایعات در فضای داخل شکم جمع می‌ شود. هنگامی که بیش از 25 میلی لیتر مایع در داخل حفره شکم جمع شود، به عنوان آسیت شناخته می‌ شود. ...

سونوگرافی آندومتریوز چیست و چه کاربردی دارد؟سونوگرافی آندومتریوز چیست و چه کاربردی دارد؟

سونوگرافی آندومتریوز می تواند به پزشک کمک کند تا بافت و کیست هایی را که ممکن است نشانه آندومتریوز باشند شناسی کند . ...

تشخیص و درمان عفونت لگن در زنانتشخیص و درمان عفونت لگن در زنان

عفونت لگن در زنان یک عفونت جدی در دستگاه تناسلی فوقانی است که می‌تواند منجر به نازایی و مشکلات شدید مانند دردهای مزمن لگنی و حاملگی خارج از رحم شود. ...

دلایل انجام رادیولوژی مجاری ادراری (IVP)دلایل انجام رادیولوژی مجاری ادراری (IVP)

پیلوگرام داخل وریدی نوعی رادیوگرافی از کلیه‌ ها، حالب‌ ها و مثانه است که از ماده حاجب ید دار تزریق شده به وریدها استفاده می‌ کند. ...

آیا لنف نود گردن خطرناک است؟آیا لنف نود گردن خطرناک است؟

سیستم لنفاوی (لنف نود) شبکه ی گسترده ای از عروق، غدد و مجراهایی است که تقریباً از تمام بافت های بدن عبور کرده و امکان گردش مایعی به نام لنف را در بدن ...

کاربرد و نحوه انجام سونوگرافی موج مداومکاربرد و نحوه انجام سونوگرافی موج مداوم

سونوگرافی داپلر می تواند با اندازه گیری شدت تغییراتی که در فرکانس این امواج صوتی پدید می‌آید، سرعت جریان خون شما را برآورد نماید. ...

تصویربرداری پزشکی با دستگاه فلوروسکوپیتصویربرداری پزشکی با دستگاه فلوروسکوپی

فلوروسکوپی نوعی تصویربرداری پزشکی است که تصویر قسمتی از بدن را به کمک اشعه ایکس بر روی مانیتور نشان می دهد. ...

مركز سونوگرافى و راديولوژى شقايق واقع در يوسف آباد تهران با بهره گيرى از عوامل فوق الذكر تلاش كرده است تا در ارائه بهترين خدمات راديولوژى و همچنين بهترين سونوگرافى دقيق در يوسف آباد تهران كه در ذيل فهرست وار آمده است در خدمت عزيزان هموطن درتهران و سرتاسر ايران باشد.

بهترين بررسي هاي روتين وتخصصی و دقيق ترين انواع داپلر يارنگی شامل : سونوگرافى كالر داپلر شريانى و وريدي اندامهاى تحتانى و فوقانى و بررسي دقيق DVT ، داپلر دقيق كليه ها ، سونوگرافى رنگى و داپلر بيضه ها ، بهترين و دقيق ترين سونوگرافى داپلر عروق كاروتيد گردنى وبررسي پلاك ، انسداد و ترومبوز

رادیولوژی و سونوگرافی شقایق تهران یکی از مراکز تخصصی است که با تجهیزات مدرن و به روز می‌تواند انواع خدمات تشخیصی درمانی در این زمینه را به مراجعین ارائه نماید. آدرس مطب : منطقه شش ٦ - تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافى شقايق، دكتر سيف

ادرسراديولوژي و سونوگرافي پرديس ونک : تهران - ونک - خيابان ملاصدرا - خيابان پرديس - پلاک 15 - واحد 12 - طبقه چهارم - راديولوژي و سونوگرافي پرديس ونک


طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465