منو تهران، یوسف آباد، خیابان فتحی شقاقی، بین چهلستون و بیستون، پلاک 74، رادیولوژی و سونوگرافی شقایق - تلفن : 88553155 - 88553310
رادیولوژی دکتر سیف
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / رادیوگرافی فک و صورت / عکس دندان در چه مواقعی تهیه میشود؟

عکس دندان در چه مواقعی تهیه میشود؟

آنچه در این مطلب میخوانید

معاینات دندانپزشکی معمولاً باید هر ۶ ماه یک‌ بار انجام گیرد. در این معاینات، دندانپزشک برای بررسی دقیق‌ تر دندان‌ ها رادیولوژی‌ های دندانی را تجویز می‌ کند و در صورتی که یک مشکل در دهان و دندان‌ های فرد را تشخیص دهد، ممکن است فرد مجبور شود دفعات بیشتری این رادیولوژی‌ ها را انجام دهد.

رادیولوژی یا عکس از دندان، نوعی از روش‌های تصویربرداری از دندان‌ ها می‌ باشد که دندانپزشک برای ارزیابی سلامت دهان و دندان تجویز می‌ کند. در این روش تشخیصی از پرتوهای ایکس با میزان کم برای تهیه تصاویر داخلی دهان، دندان‌ ها و لثه‌ ها استفاده می‌ شود. این تصاویر به دندانپزشک کمک می‌ کنند تا مشکلات دهانی مانند پوسیدگی‌های دندان، آسیب‌های احتمالی و غیره را تشخیص دهند.

انواع گرافی های دندانی از قبیل عکس OPG ، بایت وینگ و پری اپیکال ، که به دلیل نمایش شرایط دندان ها، انواع اقدامات دندان پزشکی را با آگاهی هدایت می‌کنند؛ با دقت بسیار بالا در مرکز رادیولوژی و سونوگرافی شقایق یوسف آباد در تهران قابل انجام می‌باشند. جهت تعیین نوبت و کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با شماره تلفن 88553155 - 021 تماس حاصل فرمایید.

دلایل انجام رادیولوژی دندان

عکس رادیولوژی دندان معمولاً در چکاب سالانه دندانپزشکی گرفته می‌شود تا وضعیت دندان‌ها و ریشه‌های آنها مشخص شود. در بعضی افراد، دفعات بیشتری باید عکس دندان گرفته شود. البته اگر بخواهید ایمپلنت نیز انجام دهید باید قبل از شروع کار و در حین کار، عکس رادیولوژی بگیرید.

اینکه چند وقت یک‌ بار باید عکس رادیولوژی بگیری بستگی به عوامل زیر دارد:

عکس دندان

فواید رادیولوژی دندان

انواع عکس دندان با رادیولوژی داخل دهانی

  1. اشعه ایکس دندانپزشکی انواع مختلفی دارد که دید کمی متفاوت از دهان شما را ثبت می‌کند. معمول‌ترین اشعه ایکس داخل-دهانی است، مانند:
  2. Bitewing: این روش شامل گاز گرفتن یک کاغذ مخصوص است تا دندانپزشک شما ببیند تاج دندان‌های شما چقدر مطابقت دارد که معمولاً برای بررسی حفرات بین دندان‌ها (بین دندانی) استفاده می‌شود.
  3. Occlusal:این اشعه ایکس وقتی بسته می‌شود که فک شما بسته شده است تا ببینند دندان‌های بالا و پایین شما به چه ترتیب قرارگرفته‌اند. همچنین می‌تواند ناهنجاری‌های آناتومیکی کف دهان یا کام را تشخیص دهد. این تکنیک تمام دندان‌های شما را در یک بار تابش اشعه، به تصویر می‌کشد.
  4. Panoramic: برای این نوع اشعه ایکس، دستگاه به دور سر می‌چرخد. دندانپزشک ممکن است از این روش برای بررسی دندان‌های عقل شما، برنامه‌ریزی برای دستگاه‌های کاشت دندان یا بررسی مشکلات فک استفاده کند.
  5. Periapical این روش روی دو دندان کامل از ریشه تا تاج متمرکز است.
  6. هنگامی‌که دندانپزشک شما مشکوک به وجود مشکلاتی در مناطقی خارج از لثه و دندان‌ها مانند فک باشد، ممکن است از اشعه ExtraoralX استفاده شود
  7. هنگام گرفتن تصاویر، ممکن است مدت کوتاهی از اتاق خارج شوند. به شما دستور داده می‌شود تا هنگام ضبط تصاویر بی‌حرکت باشید. فاصله گذارها (نگهدارنده های فیلم)، اگر از آنها استفاده شود، برای به دست آوردن تصاویر مناسب در دهان شما منتقل و تنظیم می‌شوند.

انواع عکس دندان با رادیولوژی خارج دهانی

رادیوگرافی دندان پانورامیک

در این نوع تصویربرداری، دستگاه به دور سر بیمار می‌چرخد و تنها با یک‌بار پرتودهی از تمام محیط دهان شامل تمام دندان‎های فک بالا و پایین تصویربرداری می‌کند. دندانپزشکان از این تکنیک برای بررسی دندان‌های آسیب دیده، دندان‎های عقل، برنامه‌ریزی برای کاشت ایمپلنت، تشخیص تومورها یا مشکلات فک استفاده می‌کنند.

رادیوگرافی دندان توموگرافی

توموگرافی، یک لایه خاص یا اسلایس از دهان را با محو کردن سایر لایه‌ها به صورت برجسته نشان می‌دهد. این تکنیک به بررسی ساختارهایی می‌پردازد که دیدن آن‌ها به دلیل وجود سایر ساختارهای اطراف، مشکل است.

رادیوگرافی دندان سفالومتری

در تکنیک سفالومتری به طور کامل از یک طرف سر بیمار تصویربرداری می‌شود. با تصاویر سفالومتری ارتباط دندان‌ها با فک و مشخصات هر دندان به تنهایی دیده می‌شود. متخصصین ارتودنسی معمولاً از این نما برای به دست آوردن اطلاعات اختصاصی ساختار دندانی هر بیمار استفاده می‌کنند.

رادیوگرافی دندان سیالوگرام

در این تصویربرداری یک ماده رنگی به غدد بزاقی تزریق می‌شود و در نتیجه این غدد در فیلم رادیوگرافی دیده می‎شوند. باید به این نکته توجه داشت که غدد بزاقی جزء بافت نرم هستند و بنابراین در رادیوگرافی بدون تزریق مواد حاجب (رنگی) دیده نمی‎شوند. دندانپزشکان ممکن است این آزمون را برای بررسی مشکلات غدد بزاقی مانند انسداد یا سندروم Sjogren که اختلالی با علائم خشکی چشم و دهان است، درخواست نمایند. این اختلال می‌تواند در پوسیدگی دندان‌ها نقش داشته باشد.

رادیوگرافی دندان توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن دندان)

توموگرافی کامپیوتری یک نوع تصویربرداری است که نمای داخلی دندان‌ها را به‌صورت سه‌ بعدی نشان می‌دهد. این تصویربرداری به منظور بررسی مشکلات در استخوان‏‌های صورت مانند کیست‎‏ها، تومورها و شکستگی‌ها به کار می‌رود.

صفحه اينستاگرام دکتر سيف

رادیوگرافی دندان با سی تی اسکن CBCT

CBCT نوعی تصویربرداری با اشعه ایکس است که تصاویری سه بعدی از ساختار دندان‎ها، بافت‎های نرم، عصب‏‎ها و استخوان‌ها ایجاد می‌نماید. این تصویربرداری به قرار دادن ایمپلنت‌ها در جای مناسب و ارزیابی کیست‌ها و تومورها در دهان و صورت کمک می‌کند. همچنین می‌تواند مشکلات لثه‎ها، ریشه‌های دندان و فک‎ها را تشخیص دهد. CBCT از بسیاری جهات به سی تی اسکن روتین دندان شباهت دارد؛ اما نحوه تصویربرداری آن متفاوت است.

در CBCT دستگاه به دور سر بیمار می‌چرخد و تمام اطلاعات را در یک چرخش ایجاد می‌نماید. در سی تی اسکن معمولی اسلایس‌های مسطحی طی چندین بار چرخش دستگاه به دور سر بیمار ایجاد می‌شوند.

رادیوگرافی دندان دیجیتال

تصویربرداری دیجیتال یکی از انواع تصویربرداری های دو بعدی است که امکان ارسال مستقیم تصاویر را به کامپیوتر را فراهم می‎کند. این تصاویر می‌توانند روی مانیتور در عرض چند ثانیه نمایش داده شوند و ذخیره یا چاپ گردند. تصویربرداری دیجیتال در مقایسه با تصویربرداری معمولی چندین مزیت دارند.

به عنوان مثال قابلیت تقویت و بزرگ نمایی تصویر در تصویربرداری دیجیتال وجود دارد. این موضوع باعث می‌شود تا دندانپزشک به راحتی بتواند کوچک‌ترین تغییراتی که با معاینه دهانی قابل رؤیت نیست را مشاهده کند. همچنین در صورت نیاز می‌تواند تصاویر را به صورت الکترونیکی برای دندانپزشک دیگری ارسال کند. نکته مهم اینجاست که بیمار در تصویربرداری دیجیتال اشعه کمتری نسبت به رادیوگرافی‌های معمولی دریافت می‌کند.

آمادگی‌ های لازم برای انجام رادیولوژی دندان

این تصویربرداری به هیچ نوع آمادگی خاصی نیاز ندارد. تنها کاری که باید انجام شود، مسواک زدن قبل از مراجعه به بخش تصویربرداری است. انواع تصویربرداری دندانی با اشعه ایکس به‌طور کلی به دسته تصویربرداری‌های داخل دهانی و تصویربرداری‌های خارج دهانی تقسیم می‌شود. عکس‌های داخل دهانی رایج‎ترین نوع تصویربرداری اشعه ایکس هستند که هرکدام جنبه‌های مختلفی از دندان را نشان می‌دهند. تصویربرداری خارج دهانی نیز برای تشخیص مشکلات دندانی فک و جمجمه به کار می‌روند.

عوارض رادیولوژی دندان

با اینکه در تصویربرداری دندان از اشعه ایکس استفاده می‌شود؛ اما میزان آن به‌قدری کم است که برای کودکان و بزرگسالان، ایمن محسوب می‌شود. در صورتی که دندانپزشک شما از تصویربرداری دیجیتال به جای فیلم‌های معمولی استفاده کند، خطرات ناشی از پرتوگیری کاهش بیشتری می‌یابد.

باید به این نکته توجه کرد که بارداری یک شرایط استثنا است. زنان باردار یا زنانی که احتمال بارداری در آنها وجود دارد، باید از دریافت هرگونه اشعه ایکس خودداری کنند؛ زیرا این پرتوگیری برای رشد جنین ایمن نیست.

شما می‌ توانید در مرکز مجهز سونوگرافی و رادیولوژی شقایق تهران، انواع سونوگرافی بارداری را با دقت بالا انجام دهید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر از این مرکز با شماره تلفن 88553155 - 021 تماس حاصل فرمایید.


آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق
تلفن : 88553155 - 021

آدرس مطب 2 : تهران ، ونک ، خیابان ملاصدرا ، خیابان پردیس ، پلاک ۱۵ ، واحد ۱۲ ، طبقه چهارم ، رادیولوژی و سونوگرافی پردیس ونک
تلفن : 88782900 - 021 | 88203875 - 021

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید


نظرات کاربران درباره این مطلب :
حسن عموزاده [ 1402-05-03 ]
رادیولوژی دهان و دندان و فواید و کاربردهای آن را در این مقاله به دقت مطالعه کردم خیل دقیق و کامل توضیح داده بودید سپاس از زحمات شما

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
سونوگرافى داپلر ترانس كرانيال (TCD) چگونه انجام میشود؟سونوگرافى داپلر ترانس كرانيال (TCD) چگونه انجام میشود؟

در سونوگرافی داپلر ترانس کرانیال و کاروتید گردن متخصص مغز و اعصاب خونرسانی مغز را بررسی و عروق اصلی مغز را از نظر میزان جریان خون و باز بودن رگها ... ادامه مطلب

بهترین زمان انجام سونوگرافی سینهبهترین زمان انجام سونوگرافی سینه

سونوگرافی پستان به عنوان یک تشخیص تکمیلی برای ماموگرافی استفاده می شود و در خانم های زیر 25 سال که بافت سینه متراکم تری دارند نیز می تواند مفید باشد. ... ادامه مطلب

آیا زنان زیر ۴۰ سال باید ماموگرافی انجام دهند؟آیا زنان زیر ۴۰ سال باید ماموگرافی انجام دهند؟

ماموگرافی به طور گسترده در غربالگری و تشخیص بیماری های پستان استفاده می شود که یک سیستم تصویربرداری رادیولوژیک با استفاده از اشعه ایکس با دوز پایین اس ... ادامه مطلب

سونوگرافی ترانس رکتال چیست؟سونوگرافی ترانس رکتال چیست؟

سونوگرافی ترانس رکتال بیشتر مواقعی که فرد دچار مشکلاتی در ناحیه پروستات شده و نیاز به تخلیه مداوم مثانه خود داشته باشد استفاده می‌ شود. ... ادامه مطلب

بررسی سقط جنین با سونوگرافیبررسی سقط جنین با سونوگرافی

اتمام بارداری پیش از هفته‌ی بیستم سقط ناخواسته‌ ی جنین می‌ گویند. بیشتر سقط جنین‌ های ناخواسته به صورت تصادفی و به خاطر مشکلات کروموزومی و ژنتیکی است ... ادامه مطلب

بررسی تأثیر کووید 19 بر وضعیت زنان بارداربررسی تأثیر کووید 19 بر وضعیت زنان باردار

در حال حاضر هیچ اطلاعات دقیقی مبنی بر اینکه آیا زنان باردار بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به بیماری کووید ۱۹ هستند یا خیر وجود ندارد اما به طور کلی ... ادامه مطلب

گرافی مهره های کمری چگونه انجام میشود؟گرافی مهره های کمری چگونه انجام میشود؟

از رادیولوژی ستون فقرات بیماری ها و جراحات دیسک یا مفاصل ستون فقرات استفاده می شود . و شامل شکستگی ها ، عفونت ها ، در رفتگی ها و غیره می باشد . ... ادامه مطلب

آخرین سونوگرافی بارداری در چند هفتگی انجام میشود؟آخرین سونوگرافی بارداری در چند هفتگی انجام میشود؟

سونوگرافی از جنین در دوران بارداری، یک نوع تکنیک تصویربرداری است که از امواج صوتی برای تولید تصاویر جنین در رحم استفاده می کند . ... ادامه مطلب

از کجا بفهمیم بارداری خارج از رحم است؟از کجا بفهمیم بارداری خارج از رحم است؟

درصد کمی از زنان دچار حاملگی خارج رحم می شوند. اگرچه برخی از عوامل می تواند احتمال حاملگی خارج رحم را افزایش دهد ... ادامه مطلب

سونوگرافی بیضه ها و آمادگی های لازم قبل از آنسونوگرافی بیضه ها و آمادگی های لازم قبل از آن

سونوگرافی بیضه روش تشخیصی و تصویربرداری است برای تشخیص مشکلاتی از جمله پیچ خوردگی یا تورشن بیضه‌ ها، سرطان بیضه و اپیدیدیمیت استفاده می شود . ... ادامه مطلب

انسداد مثانه چیست و چه دلایلی دارد؟انسداد مثانه چیست و چه دلایلی دارد؟

احتباس یا انسداد در هر قسمت از سیستم ادرار از کلیه‌ ها تا مجرای ادرار ، می‌ تواند باعث ایجاد فشار داخل مجرای ادرار و کاهش جریان ادرار شود. ... ادامه مطلب

تشخیص سندروم داون در بارداری با سونوگرافیتشخیص سندروم داون در بارداری با سونوگرافی

جنین های که به سندروم داون مبتلا هستند، در طی سونوگرافی، نشانه های خاصی دارند، مثلا" جنین، دچار ناهنجاری در شکل ظاهری پل بینی است. ... ادامه مطلب

مركز سونوگرافى و راديولوژى شقايق

مركز سونوگرافى و راديولوژى شقايق واقع در يوسف آباد تهران با بهره گيرى از عوامل فوق الذكر تلاش كرده است تا در ارائه بهترين خدمات راديولوژى و همچنين بهترين سونوگرافى دقيق در يوسف آباد تهران كه در ذيل فهرست وار آمده است در خدمت عزيزان هموطن درتهران و سرتاسر ايران باشد.

بهترين بررسي هاي روتين وتخصصی و دقيق ترين انواع داپلر يارنگی شامل : سونوگرافى كالر داپلر شريانى و وريدي اندامهاى تحتانى و فوقانى و بررسي دقيق DVT ، داپلر دقيق كليه ها ، سونوگرافى رنگى و داپلر بيضه ها ، بهترين و دقيق ترين سونوگرافى داپلر عروق كاروتيد گردنى وبررسي پلاك ، انسداد و ترومبوز

رادیولوژی و سونوگرافی شقایق تهران یکی از مراکز تخصصی است که با تجهیزات مدرن و به روز می‌تواند انواع خدمات تشخیصی درمانی در این زمینه را به مراجعین ارائه نماید. آدرس مطب : منطقه شش ٦ - تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافى شقايق، دكتر سيف

ادرسراديولوژي و سونوگرافي پرديس ونک : تهران - ونک - خيابان ملاصدرا - خيابان پرديس - پلاک 15 - واحد 12 - طبقه چهارم - راديولوژي و سونوگرافي پرديس ونک


طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465