تشخیص عفونت رحم با سونوگرافی
بیماری التهابی لگن (PID) یا همان عفونت رحم ، لوله های رحمی و یا تخمدانها باعث از هم گسیختگی و تخریب بافت های نزدیک به هم می شود. این بیماری مخفی توسط ویروسها، قارچ ها، انگل ها و اغلب عفونت های باکتریایی به وجود می آید که از قسمت های تحتانی به رحم و لوله های رحمی صعود می کند. البته راه های دیگری نیز برای انتقال بیماری مانند ابتلا به عفونت پس از زایمان یا بعد از سقط جنین، انتقال بیماری از طریق خون و ... وجود دارد.
عفونت رحم و سایر اجزای دستگاه تناسلی، یکی از بیماری های شایع در زنان است. این عفونتها معمولاً خطر جدی برای فرد ندارند و در صورت تشخیص به موقع و انجام اقدامات درمانی مناسب برطرف می شوند. به منظور تشخیص این عارضه در کنار معاینات تشخیصی توسط پزشک، از سونوگرافی رحم استفاده می شود.
شما میتوانید برای انجام سونوگرافی لگن و رحم در تهران به مرکز سونوگرافی و رادیولوژی شقایق واقع در منطقه یوسف آباد یاتهران- ونک - خيابان ملاصدرا - خيابان پرديس - پلاک 15 - واحد 12 - طبقه چهارم - راديولوژي و سونوگرافي پرديس ونک مراجعه نمایید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 88553155 - 021 | 02188782900 | 02188203875 اقدام نمایید.
سونوگرافی رحم
این آزمایش با استفاده از امواج صوتی دستگاه سونوگرافی انجام می شود و هرگونه ناهنجاری را در بافت رحم و سایر اندامهای تناسلی تشخیص می دهد. سونوگرافی رحم ممکن است با استفاده از یکی یا هر دو روش انجام شود:
- از طریق شکم (Transabdominal) : به این صورت که یک مبدل روی شکم که به ژل آغشته شده، قرار می گیرد.
- واژینال : مبدل وارد واژن خانم می شود.
انتخاب روش سونوگرافی بستگی به علت انجام سونوگرافی دارد. فقط یک روش ممکن است مورد استفاده قرار گیرد، یا ممکن است هر دو روش برای تهیه اطلاعات مورد نیاز برای تشخیص یا درمان مورد نیاز باشد. سایر روش های مرتبط که ممکن است برای ارزیابی مشکلات لگن استفاده شود شامل هیستروسکوپی، کولپوسکوپی، پاپ اسمیر و لاپاروسکوپی است.
پاپ اسمیر نیز یک آزمایش مهم است که میتواند تغییرات سلول های دهانه رحم را مشخص کند. به این ترتیب سرطان رحم زودتر شناخته شده و درمان اثر گذارتر خواهد بود. این روش از طریق جمع آوری سلول های دهانه رحم و آزمایش آن انجام میشود. تصویربرداری با سونوگرافی یک آزمایش پزشکی غیر تهاجمی است که به پزشکان در تشخیص و درمان شرایط پزشکی کمک می کند.
سونوگرافی واژینال
سونوگرافی واژینال نوعی از سونوگرافی لگن است که پزشک پروب را وارد واژن می کند و به بررسی اندام های تولید مثل زنانه شامل رحم، لوله های فالوپ، تخمدان ها ، گردن رحم می پردازد. برخلاف سونوگرافی رایج شکم و لگن که پروب دستگاه روی بدن قرار می گیرد، در این نوع تصویربرداری پزشک و یا اپراتور، پروب دستگاه را حدود 5 الی 8 سانتی متر وارد کانال واژن می کند.
علائم عفونت رحم
علائم عفونت رحم میتوانند در بسیاری از موارد بسیار ملایم و خفیف باشند و به سختی شناسایی شوند. برخی از زنان حتی متوجه وجود این علائم در بدن خود نمیشوند. به طور کلی علائم عفونت رحم عبارت اند از:
- دردهای شدید یا خفیف در ناحیه شکم و لگن
- خروج غیرطبیعی ترشحات واژینال که معمولاً رنگ و بوی نامطبوعی دارند.
- خونریزی های غیرطبیعی رحمی بخصوص در حین رابطه جنسی یا در بین چرخه های قاعدگی
- احساس درد در هنگام رابطه جنسی
- تب و لرز
- مشکل و گاهی احساس درد در هنگام دفع ادرار
عوامل مؤثر در ابتلا به بیماری عفونت رحم
اگر شما مبتلا به سوزاک یا کلامیدیا باشید، در خطر ابتلا به بیماری عفونت رحم هستید. با این وجود بدون اینکه به بیماریهای مقاربت جنسی مبتلا شده باشید نیز احتمال دارد به عفونت لگن مبتلا شوید. دیگر عواملی که میتوانند موجب بیماری التهاب لگن شوند شامل موارد زیر هستند:
- داشتن رابطه جنسی در خانم های کم سن
- تعدد شرکای جنسی و روابط بدون مراقبت
- استفاده از IUD برای پیشگیری از بارداری
- استفاده از دوش واژینال
- سابقه ابتلا به بیماری عفونت لگن
انواع عفونت رحم
- عفونت قارچی واژن (واژینوز باکتریال):ترشحاتی بدبو، خاکستری-سفید در فرد ایجاد میشود. ترشحاتی که معمولاً بوی ماهی میدهند و بعد از رابطه جنسی مشهود هستند.
- عفونت قارچی:علامت اصلی این عفونت، خارش است. ممکن است نوعی ترشح غلیظ سفید هم در فرد بهوجود بیاید.
- تریکومونیازیس:این عفونت هم باعث ایجاد ترشحاتی سبز-زرد میشود که شبیه کف هستند.
درمان واژینوز باکتریال:
برای درمان این نوع از عفونت پزشکان مقدار معینی قرص یا کرم تجویز میکنند که باید براساس نسخه و آزمایشی که روی فرد انجام شده باشد.قرص مترونیدازول ،فلاژیل، ژل مترونیدازول و پماد کلیندامایسین از جمله این داروها هستند.
درمان عفونت قارچی واژن:
داروهای مختلف ضد قارچی واژن برای درمان عفونت مخمر در دسترس است. پماد، قرص یا شیاف های ضد قارچی (بوتوکونازول، میکونازول، کلوتریمازول و تیوکونازول) جهت درمان این عفونت تجویز میشود.
درمان تریکومونیازیس:
احتمالاً پزشک برای درمان این نوع عفونت قرص مترونیدازول (فلاژیل) یا تینیدازول (تینداماکس) تجویز میکند.
آمادگی های لازم پیش از انجام سونوگرافی رحم
1) در ابتدا همیشه قبل از انجام سونوگرافی رحم و هرگونه سونوگرافی دیگر، پزشک خود را از سابقه عملهای جراحی خود مطلع نمایید.
2) آب زیاد بنوشید تا مثانهتان پر باشد؛ زیرا مثانه پر مانند یک ذرهبین عمل کرده و موجب شفافیت تصویر میشود. علاوه براین مثانهی پر، گازهای روده را که مزاحم سونوگرافی هستند به بالا رانده و آنها را از صحنه تصویربرداری دور میسازد. برای پر کردن مثانه نوشیدن آب، آبمیوه، چای و دیگر نوشیدنیها کافی است و نیازی به مصرف داروهای مدر (داروهای ادرار آور) نیست.
3) برای سونوگرافی از زنان باردار تا هفته دوازدهم بارداری، مثانه باید به طور کامل پر باشد؛ ولی برای ماههای بالاتر نیازی به این موضوع نیست.
4) برای انجام سونوگرافی واژینال ، مثانه نیمه پر کافی است؛ زیرا در این حالت مثانهی پر ایجاد مزاحمت میکند؛ بنابراین در مواردی که قرار است سونوگرافی از روی شکم انجام گیرد، باید ابتدا با مثانه پر به آزمایشگاه مراجعه نمایید. پس از آن مقداری از ادرار داخل مثانه در صورت لزوم تخلیه شده و سونوگرافی داخل واژن انجام میگیرد.
5) سونوگرافی باید از روی پوست و با ژل مناسب انجام شود. در صورتی که موی زیادی در محل انجام سونوگرافی وجود داشته باشد باید قبل از انجام سونوگرافی نسبت به تراشیدن آن اقدام نمایید. (وجود موی اندک در ناحیه سونوگرافی مزاحمتی ایجاد نمیکند.)
6) در صورت وجود زخم باز، سونوگرافی انجام نمیگیرد؛ زیرا ژل سونوگرافی موجب تحریک زخم یا آلودگی بیشتر آن میشود.
سونوگرافی رحم میتواند برای تشخیص و کمک به درمان اختلالات زیر استفاده شود :
- اختلال در ساختمان آناتومیک رحم
- تومورهای فیبروئید، توده ها، کیستها و سایر انواع تودهها و سایر انواع تومورها در پلوریس
- وجود و محل IUD
- وجود عفونتها و اختلالات التهابی داخل لگن (PID)
عوارض جانبی سونوگرافی واژن و سونوگرافی رحم
سونوگرافی واژن و سونوگرافی رحم هیچ خطری ندارند؛ زیرا در انجام آنها از اشعه استفاده نمیشود. سونوگرافی رحم درد ندارد؛ اما به دلیل اینکه برای انجام آن لازم است مثانهتان پر باشد ممکن است هنگام حرکت مبدل بر روی شکم خود کمی احساس ناراحتی کنید. همچنین ممکن است برای سونوگرافی واژن در هنگام قرار دادن مبدل در واژن، کمی احساس ناراحتی کنید. از سوی دیگر، برخی افراد ممکن است به پوشش لاتکس مبدل سونوگرافی واژن حساسیت داشته باشند. همچنین انجام سونوگرافی از طریق واژن در هنگام بارداری زنان کاملاً بیخطر است و این روش هیچ خطری برای جنین ندارد.
مرکز رادیولوژی و سونوگرافی شقایق واقع در منطقه یوسف آباد تهران یا تهران- ونک - خيابان ملاصدرا - خيابان پرديس - پلاک 15 - واحد 12 - طبقه چهارم - راديولوژي و سونوگرافي پرديس ونک، یکی از مراکز مدرن و مجهز رادیولوژی دیجیتال، سونوگرافی داپلر و کالر داپلر و انواع رادیوگرافی های دندان میباشد.
آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق
تلفن : 88553155 - 021
آدرس مطب 2 : تهران ، ونک ، خیابان ملاصدرا ، خیابان پردیس ، پلاک ۱۵ ، واحد ۱۲ ، طبقه چهارم ، رادیولوژی و سونوگرافی پردیس ونک
تلفن : 88782900 - 021 | 88203875 - 021
-
سونوگرافی واژینال چیست و چگونه انجام می شود؟
تاریخ انتشار : 1400-02-08تاریخ بروز رسانی : 1402-07-29 -
سونوگرافی زنان و مامایی شامل چه مواردی میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-06-16تاریخ بروز رسانی : 1402-08-13 -
اختلال رحم دو شاخه و تشخیص آن با سونوگرافی
تاریخ انتشار : 1400-08-20تاریخ بروز رسانی : 1402-05-07 -
دو رحمی بودن چطور تشخیص داده میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-09-25تاریخ بروز رسانی : 1402-05-08 -
زمان مناسب برای سونوگرافی واژینال
تاریخ انتشار : 1400-10-25تاریخ بروز رسانی : 1403-08-03 -
شرایط و آمادگی های لازم قبل از انجام سونوگرافی واژینال
تاریخ انتشار : 1400-10-30تاریخ بروز رسانی : 1403-07-11 -
اولین سونوگرافی واژینال در بارداری
تاریخ انتشار : 1401-02-21تاریخ بروز رسانی : 1402-05-10 -
سونوگرافی آندومتریوز چیست و چه کاربردی دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-02-28تاریخ بروز رسانی : 1402-05-10 -
سونوگرافی ترانس واژینال یا داخلی چیست و چگونه انجام میشود؟
تاریخ انتشار : 1401-03-09تاریخ بروز رسانی : 1403-08-30 -
سونوگرافی کالر داپلر واژینال رحم و تخمدان
تاریخ انتشار : 1401-03-19تاریخ بروز رسانی : 1402-05-10 -
هیستروسالپنگوگرافی یا عکس رنگی رحم چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-03-21تاریخ بروز رسانی : 1402-05-10 -
فیبروم چیست و چه علائمی دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-03-28تاریخ بروز رسانی : 1402-05-11 -
از چه زمانی جنین در سونوگرافی واژینال دیده میشود؟
تاریخ انتشار : 1401-04-06تاریخ بروز رسانی : 1403-06-28 -
هیستروسونوگرافی چیست و چگونه انجام میشود؟
تاریخ انتشار : 1401-06-07تاریخ بروز رسانی : 1402-05-12 -
رحم هتروژن در سونوگرافی چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-09-18تاریخ بروز رسانی : 1403-07-11 -
چرا ضخامت آندومتر زیاد می شود؟
تاریخ انتشار : 1401-09-28تاریخ بروز رسانی : 1403-06-28
سلام دکتر زحمتکش عزیز در ابتدا از بابت مطلب تشخیص عفونت رحم با سونوگرافی تشکر می کنم و بعد سوالم اینه که دستاههای سونوگرافی رحم و واژن که داخل مطب دکترهای زنان استفاده میشه رو به تشخیصشون میشه اعتماد کرد یا حتما برای گرفتن نتیجه بهتر باید به مراکز سونوگرافی و رادیولوژی رجوع کرد
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .